СБУ й Нацполіція затримали фітнес-тренера, якого підозрюють у підпалах військових автомобілів у трьох містах

Одесита підозрюють у підпалах автомобілів на замовлення росіян
Фото: ssu.gov.ua

Служба безпеки України повідомила 7 серпня, що спільно з Національною поліцією затримала ймовірного агента військової розвідки країни-агресора РФ, який діяв у Києві, Дніпрі та Одесі.

За даними слідства, російські спецслужби дистанційно завербували 32-річного фітнес-тренера з Одеси, який шукав в інтернеті швидкий заробіток. У СБУ заявили, що за вказівкою російської спецслужби підозрюваний підпалював службові автомобілі сил оборони. Найбільше ворога цікавили військові позашляховики, пікапи та мультивени, ідеться в повідомленні.

У трьох містах України фігурант протягом кількох днів намагався знищити шість транспортних засобів сил оборони, повідомили в СБУ. Зокрема, задокументовано, як фігурант підпалив мультивен ЗСУ в Києві. Для цього він, за даними слідства, прибув до столиці, де на одну добу орендував квартиру.

Після виявлення потенційної цілі та її погодження з російським куратором підозрюваний придбав легкозаймисту рідину й сірники, ідеться в повідомленні. Маскуючись за допомогою темного одягу й капелюха, фігурант, за даними правоохоронців, уночі прибув до припаркованого військового автомобіля, підпалив його і зняв загоряння на камеру свого телефона, щоб довести своєму кураторові факт підпалу. За аналогічним алгоритмом підозрюваний планував діяти на території міст-мільйонників, повідомили в СБУ.

Співробітники СБУ встановили місцеперебування фігуранта в Одесі й затримали його. За даними правоохоронців, він був на прямому зв’язку з представником Головного управління Генштабу збройних сил РФ, більш відомого як ГРУ. Під час обшуків у помешканні затриманого вилучили мобільний телефон із доказами його комунікації з російською спецслужбою.

Слідчі повідомили затриманого про підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період) і розглядають можливість додаткової кваліфікації злочину. Фігурант залишається під вартою.

Контекст:

4 червня Нацполіція повідомляла, що на початку 2024 року в соціальних мережах активізувалися спецслужби країни-агресора: представники РФ вербували підлітків у кількох містах України для підпалів автомобілів, які належать військовослужбовцям. Схему викрили, а підлітків затримали, зазначили правоохоронці.

Про те, що російські окупанти вербують неповнолітніх для підпалу автомобілів військовослужбовців, обіцяючи винагороду в розмірі кількох тисяч доларів, повідомляв також український омбудсмен Дмитро Лубінець 18 червня.

Протягом перших двох місяців літа підпали автомобілів фіксували в Києві, Дніпрі, Рівному, Львові, Одесі та приблизно 40 – у Харківській області