До Харкова вакцину Pfizer доставили з грубими порушеннями, зіпсовано 9,4 тис. доз – обладміністрація

Вакцина Pfizer потребує спеціальних умов зберігання і транспортування
Фото: EPA
До Харкова партію вакцини проти коронавірусу Comirnaty (виробництво Pfizer-BioNTech) доставили з грубим температурним порушенням, унаслідок чого 9360 доз зіпсували. Про це повідомив департамент охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації у Facebook 15 липня.

В ОДА заявили, що ще два тижні тому 30 червня держпідприємство "Укрмедпостач" доставило в КП "Харківський обласний аптечний склад" 21 600 доз вакцини. Під час приймання порушення помітили у двох контейнерах із 9360 дозами.

Листи про інцидент надіслали в Міністерство охорони здоров'я, вакцини перемістили в зону карантину і пізніше повернули постачальнику.

У департаменті охорони здоров'я ОДА запевняють, що вакцини з порушенням транспортування взяли на облік і не використовували для вакцинації в Харківській області. Там також обіцяють, що не допустять використання прострочених препаратів і вакцин із порушенням холодового ланцюжка.

14 липня видання "Страна" опублікувало відеозапис розпакування вакцин із порушенням холодового ланцюга в Харкові. На записі видно, що партія вакцини надійшла в ящику без холодильних елементів, у ньому плюсова температура. Видання стверджує, що отримало запис від голови Національної медичної палати України Сергія Кравченка, а той від колег із Держлікслужби. За словами Кравченка, у таких умовах країною поширили майже 38 тис. доз вакцини Pfizer, але "вдалося зняти поки тільки це одне відео".

Виробник вакцини Pfizer спочатку наполягав, що вакцину потрібно зберігати за температури від -60 °C до -80 °C і лише за п'ять днів до використання її можна перемістити у звичайні холодильні камери з температурою +2...-8 °C. У травні Pfizer оновив рекомендації, заявивши, що вакцину можна зберігати у звичайному холодильнику цілий місяць, і вона залишається стабільною, це підтвердило Європейське агентство лікарських засобів (EMA). Оновленим вимогам відповідає інструкція до вакцини на сайті українського державного реєстру лікарських засобів (вона датована 22 лютого – дата реєстрації вакцини в Україні, наказ МОЗ, до якого її додано, – 28 червня у зв'язку зі "змінами в терапевтичних показаннях".

Скріншот: drlz.com.ua

На сайті Pfizer, однак, умови транспортування препарату не змінилися.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (CovishieldAstraZeneca-SKBio та AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. Загалом із початку кампанії з вакцинації зроблено майже 3,5 млн щеплень. Завершило вакцинацію (отримало дві дози) майже 1,2 млн осіб.

За перше півріччя 2021 року в Україну привезли 5,1 млн доз вакцин проти коронавірусу, повідомило Міністерство фінансів.

Міністр охорони здоров'я Ляшко обіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі в країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" отримає 5 млн українців, прогнозує він.