"Добре, що не гібриди павука й голуба". МОЗ спростував фейк про "нашестя отруйних павуків" в Україні

У МОЗ розповіли, що робити, якщо раптом "пощастить" зустрітися з отруйним павуком
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Останнім часом в Україні зареєстровано один випадок укусу павука-каракурта, усього з початку року через укуси павуків звернулося до лікарів 13 людей, ніхто з них не помер. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я України, спростовуючи фейк про нібито кілька смертей через "атаку отруйних павуків".

"На болотах, схоже, чергове загострення. Щойно спростували міф про епідемію гарячки Денге в Україні, як підвезли новий – нашестя отруйних павуків. Причому ця "епідемія" в їхній хворобливій уяві походить з тих самих американських біолабораторій, звідки вилітали бойові голуби! Добре, що хоч не гібрид павука й голуба... Мовляв, у нас тут справжній апокаліпсис: уже є кілька смертей, і маса людей потрапила до лікарень", – зазначило відомство у Facebook 31 липня.

Насправді, пояснили в міністерстві, хоча цьогорічна спека дійсно активізувала павуків, масових звернень по меддопомогу через них не було. Єдиний випадок – укус павука-каракурта в Одеській області. Постраждалому зараз надають необхідну допомогу в лікарні, і його стан стабільний.

У МОЗ підкреслили, що, навіть якщо раптом "пощастить" зустрітися з отруйним павуком, треба просто звернутися до медиків: навіть укуси найотруйнішого павука в Україні вкрай рідко призводять до смерті.

1 серпня у МОЗ уточнили, що загалом з початку 2024 року до медиків звернулося 13 українців, лікувалося у стаціонарі шестеро. Усі постраждалі одужали. 

2022 року в Україні зі скаргами на укуси павуків звернулося 42 людини, 25 із них лікувалися у стаціонарі. 2023-го зареєстровано 31 звернення, 16 людей отримали лікування у стаціонарі. Летальних випадків у ці роки також не зафіксували.

Відомство опублікувало поради, як розпізнати укус павука і що робити.

Про укус павука можуть свідчити одна або дві цятки на шкірі, біль, набряк, нудота, симптоми отруєння. Якщо вкусив павук, медики рекомендують:

  • не панікувати;
  • пити багато води;
  • промити місце укусу чистою водою з мильним розчином;
  • випити антигістамінний і протизапальний препарати;
  • звернутися до лікаря.

У разі укусу павука-каракурта важливо якомога швидше звернутися до центрів екстреної медичної допомоги чи найближчого медзакладу. Отрута каракурта впливає на дихання й роботу серця, може викликати набряк Квінке.

Які павуки можуть бути небезпечними? 

Каракурт – один із найотруйніших павуків, це єдиний вид в Україні, який може нашкодити здоров’ю. Чорні павуки з круглим тілом, розміри яких можуть сягати 2 см. У самців – характерний малюнок із червоних плям, оточених білим. Цей вид живе на узбережжях, у низинах, біля бур’янів і трави, на городі (якщо після поливу утворилося вологе середовище). Укус каракурта болісний. Зазвичай людина відчуває дію отрути за 15–30 хвилин, протягом першої години біль віддає в кінцівки або живіт. Може з’явитися пітливість, нудота, підвищена температура, утруднене дихання, біль у м’язах, головний біль, судоми.

Тарантул – найбільший павук в українській фауні, можуть трапитися людині в полі, на городі, пасовищі, узбіччі дороги. Вони риють в землі нірки, іноді до метра завглибшки, які вистилають павутиною. Як і інші павуки, тарантули не нападають першими. Укус тарантула можна порівняти з укусом бджоли. Він не є смертельно небезпечним для людини, але може викликати алергічну реакцію.

Жовтосумий павук  – не плете сіток і живе у траві. Тіло павука жовте, а хеліцери – чорні. Кожного літа медики стикаються з двома-трьома випадками укусів цього павука. Хоч отруту цього павука не вважають небезпечною для людини, але вона може викликати алергічну реакцію.

В разі укусу важливо звернутися до найближчого медзакладу: лікар огляне місце укусу й надасть рекомендації щодо подальшого нагляду чи лікування, враховуючи стан здоров’я постраждалого. У випадку алергічної реакції на укус і погіршення самопочуття пацієнта можуть скерувати на лікування до стаціонару.