ДТЕК ВДЕ проводить орнітологічні дослідження на території майбутньої Полтавської ВЕС

За потреби експерти нададуть рекомендації стосовно заходів для пом'якшення можливого впливу на стан фауни, зазначили в ДТЕК
Фото: renewables.dtek.com

Компанія ДТЕК ВДЕ здійснює етап поглиблених орнітологічних досліджень на території майбутнього вітрополя Полтавської ВЕС, щоб оцінити потенційний вплив роботи станції на птахів і кажанів. Про це йдеться в повідомленні ДТЕК. 

Зазначають, що перший етап дослідження, яке провели наприкінці 2023 року, свідчить про відсутність критичних чинників, які б впливали на будівництво Полтавської ВЕС. Повідомляють, що відповідні висновки зробили після аналізу ретроспективних, наукових даних, шляхів міграції птахів і рукокрилих, території Смарагдової мережі та природно-заповідного фонду, а також провівши низку виїздів у польові умови.

Як зазначають у компанії, зараз організація проводить другий етап досліджень, який охоплює весняну міграцію птахів, їхнє гніздування, виведення пташенят, а також осінню міграцію. Процес докладних досліджень триває рік, щоб охопити весь річний цикл життя птахів. Для аналізу й формування висновків врахують рекомендації Шотландського фонду природної спадщини (Scottish Natural Heritage) та інших міжнародних документів.

За потреби експерти нададуть рекомендації стосовно заходів для пом'якшення можливого впливу на стан орнітофауни і рукокрилих, а також моніторингу біорізноманіття під час експлуатації ВЕС.

"ДТЕК ВДЕ виконує всі передбачені законодавством процедури, що необхідні для будівництва потужностей "зеленої" енергетики за сталими принципами. Глобинська громада може буди впевнена в нашому свідомому підході як екологічно відповідальної компанії. Адже в реалізації своїх проєктів ми завжди піклуємося про довкілля", – заявив заступник генерального директора ДТЕК ВДЕ Олег Соловей.

Контекст:

Компанія ДТЕК Ріната Ахметова проходить етап одержання всіх потрібних дозволів і документів для будівництва Полтавської вітрової електростанції на 650 МВт. Про це компанія повідомила 21 липня 2024 року. У ДТЕК зазначили, що нещодавно на території Глобинської громади змонтували другу метеощоглу для проведення вітромоніторингової кампанії. Також ДТЕК почала комунікацію із землекористувачами щодо відведення земельних ділянок для подальшого розміщення п'ятьох підстанцій 330 кВ і вітротурбін.