Експолонений заявив, що під час обміну повернувся військовий, який міг працювати з росіянами. Бригада й ГУР відреагували

Експолонений заявив, що 17 липня звільнили того, хто співпрацював із Росією
Фото: Володимир Зеленський / Telegram

Колишній полонений і військовий, який брав участь в авіапрориві в Маріуполь, Віктор Лахно (Лелека) заявив, що внаслідок обміну полоненими 17 липня повернули військового, котрий нібито співпрацював із росіянами. Про це Лахно 17 липня написав в Instagram. 

За його словами, військовий Максим Бобилев нібито причетний до побиття бійців бригади "Азов" і співпрацював з адміністрацією колонії, де утримували полонених.

Бобилев відмовлявся від українського громадянства й виявляв бажання отримати російський паспорт, написав Лахно. Він також стверджує, що Бобилев під час полону начебто товаришував із працівником дисциплінарного ізолятора "Оленівки" на прізвисько Кортік, який "закатував дуже багато наших хлопців".

"Інформацію я вже раніше передавав відповідним органам", – додав Лахно.

Після цього він поширив у своїх Instagram Stories свідчення від інших людей, які також підтвердили співпрацю бійця з адміністрацією російських колоній.

За словами знайомих Лахна, обміняли ще одного чоловіка, на прізвище Вишневський, якого теж звинувачують у співпраці з російськими наглядачами.

35-та окрема бригада морської піхоти 17 липня у Facebook повідомила, що інформацію про військового ретельно перевіряють, однак не уточнили його імені.

"У разі підтвердження викладених у медіа фактів, будуть ухвалені відповідні рішення в межах чинного законодавства", – ідеться в повідомленні.

Представник ГУР Андрій Юсов в ефірі 17 липня "Радіо Свобода" прокоментував ситуацію й заявив, що за цією історією стежать. 

Він наголосив, що після звільнення щодо військових проводять постізоляційний супровід, до якого входить не лише лікування, а й робота з правоохоронними органами.

"Якщо є ті чи інші факти, які потребують перевірки й додаткової уваги, у тому числі й із точки зору контррозвідувальних аспектів, то така робота має проводитися", – підкреслив представник ГУР.

Контекст:

Полонених Україна повертає зазвичай через обміни. На початку грудня 2023 року президент України Володимир Зеленський заявляв, що проводять і непублічні обміни, зокрема просто на полі бою.

Генпрокурор України Андрій Костін заявляв, що приблизно 90% українських військовополонених пройшли через тортури, зґвалтування, погрози сексуального насильства чи інші форми жорстокого поводження.

Станом на 17 листопада 2023 року комісія при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій установила, що російські окупанти позбавили волі 4337 українців. Серед них 3574 військові й 763 цивільні. У комісії цього не уточнюють, але йдеться, імовірно, не про кількість людей, які зараз перебувають у полоні, а про всі підтверджені випадки потрапляння в російський полон із початку повномасштабного вторгнення, включно з людьми, яких уже звільнили.

За неофіційними даними Лубінця, російські окупанти утримують, окрім військовополонених, приблизно 28 тис. цивільних українців. Обмінювати "цивільних на цивільних" забороняє міжнародне гуманітарне право.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну з російського полону вдалося повернути 3405 українців, зазначив Лубінець.

З російського полону 17 липня повернули 95 воїнів Збройних сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби.