Голова Авдіївки Малихін – "Донецькоблгазу": Дайте людям газ, а потім грайте в папірці скільки хочете

Жителі Авдіївки майже дев'ять місяців живуть без газу
Фото: Олена Посканна / Gordonua.com

"Донецькоблгаз" затягує введення в експлуатацію нового трубопроводу Очеретине – Авдіївка, по якому мали відновити газопостачання у восьми населених пунктах Донецької області, повідомив кореспонденту видання "ГОРДОН" голова військово-цивільної адміністрації Авдіївки Павло Малихін.

Жителі прифронтової Авдіївки і ще семи сусідніх населених пунктів Донецької області дев'ять місяців живуть без газу, а приватний сектор міста, де велику частину будинків обладнано газовими системами опалення, уже чотири місяці без тепла. "Донецькоблгаз" повідомив, що газопровід Очеретине – Авдіївка "необхідного випробування не пройшов через падіння тиску", а це робить неможливим початок постачання газу в Авдіївку.

Пояснити, що саме сталося і чи є можливість швидко усунути неполадки, кореспонденту видання "ГОРДОН" у компанії відмовилися, пославшись на те, що випробування проводили департамент розвитку базових галузей Донецької обласної державної адміністрації та головний підрядник ТОВ "Теплоенерго-комплект". Зв'язатися з керівниками цих організацій не вдалося. Як пояснили в прийомних начальників, вони проводять приймання об'єктів і дуже зайняті.

У військово-цивільній адміністрації Авдіївки інформації про процес випробувань не мають, повідомив її голова Павло Малихін.

Малихін: Я направив людей фіксувати показання приладу, що вимірює тиск у трубопроводі. Протягом останніх двох днів його показання не змінилися. Скріншот: Військове телебачення України / YouTube

"З якої причини відбулося падіння тиску, ми можемо тільки гадати. Я знаю, що в трубопровід закачали технічний газ і з 21 лютого проводили роботи з налагодження обладнання. А 23 лютого стало відомо про падіння тиску. Уже 25 лютого я направив людей фіксувати показання приладу, що вимірює тиск у трубопроводі. Протягом останніх двох днів його показання не змінилися. Що сталося до цього, мені невідомо", – розповів чиновник.

За його інформацією, "Донецькоблгаз" затягує процес підписання договорів із місцевою владою.

"Переді мною угода на експлуатацію вхідних газорозподільних систем із "Донецькоблгазом", яку вони підписали 26 лютого. А я надіслав їм на підпис цей документ ще 25 січня. Тепер вони просять мене підписати програми. У них вказані ціни на роботи, щодо яких у нас можуть бути зауваження. Коли ми раніше опрацьовували угоду і додатки до неї, внесли багато поправок. Наприклад, було закладено ціну на бензин у 100 грн. Ми це викреслили. Таких необґрунтованих позицій було багато. Усі документи я можу показати. Ми не знаємо, які ціни вони заклали цього разу. Зараз будемо вивчати, погоджувати, на що знову доведеться витрачати час. Я цього не розумію. Дайте людям газ, а потім грайте в папірці скільки хочете", – резюмував Малихін.

Місцеві жителі побоюються, що постачання газу найближчими місяцями взагалі не відновлять.

"Усі розчаровані і вже втратили всяку надію. Нас стільки разів обманювали, що ми вже нікому не віримо. Не виключено, що до настання тепла газ ми не одержимо. У п'ятницю "Донецькоблгаз" заявив, що новий газопровід не пройшов випробування. Що це означає? Узагалі не придатний до експлуатації чи проблеми можна швидко усунути? Ніхто не може дати чітку відповідь на це просте запитання", – повідомив голова громадської ради Авдіївки Вадим Янковський.

Янковський: Справа завмерла і нікуди не рухається. А люди продовжують замерзати. Фото: Олена Посканна / Gordonua.com

За його словами, у міській службі газу також не мають даних про процес випробувань, але визнають, що в процесі будівництва газопроводу були проблеми.

"Я зустрічався з начальником міськгазу. Він може відповідати тільки за ту ділянку газопроводу, яку організація робила, – це 4 км на вході в місто. Він розповів, що монтувати трубопровід було непросто, тому що поставили багато неякісних труб і муфт для зварювання. Але вони своє завдання виконали, а що відбувається на іншій ділянці трубопроводу, можуть тільки здогадуватися. Поки ми бачимо, як розвивається конфлікт між "Донецькоблгазом" та Донецькою облдержадміністрацією. Перші не хочуть приймати об'єкт в експлуатацію, а другі говорять про саботаж, тому що "Донецькоблгаз" весь час знаходить привід не підписувати договору з адміністрацією про прийняття трубопроводу. Справа завмерла і нікуди не рухається. А люди продовжують замерзати", – зазначив Янковський.

Газопровід, по якому подавали газ в Авдіївку і ще сім прилеглих населених пунктів, було пошкоджено 7 червня 2017 року внаслідок обстрілу. Ремонтні роботи влітку не проводили у зв'язку з відсутністю гарантій безпеки для фахівців. Через відсутність газопостачання в місті було оголошено надзвичайну ситуацію. З настанням холодів гуманітарна ситуація погіршилася, тому що більшу частину приватних будинків підключено до систем газового опалення.

Наприкінці листопада кореспондент видання "ГОРДОН" побував в Авдіївці. Уже тоді температура в будинках не перевищувала +6°С, для використання електричних обігрівачів не вистачало напруги в мережі.

Будівництво газопроводу в Авдіївку почалося у вересні. Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука і віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко обіцяли, що роботи завершать у грудні.

1 лютого Зубко повідомив, що труба пройшла випробування, дозвільні документи надійшли, але "є саботаж від "Донецькоблгазу" на прийняття цього газопроводу в експлуатацію". За словами Зубка, в Кабінеті Міністрів знають, як вплинути на ПАТ "Донецькоблгаз", яке не здає частини газопроводу, яку саме ж і будувало. Очікували, що проблему буде вирішено протягом одного–двох тижнів.

9 лютого голова Донецької обласної державної адміністрації Павло Жебрівський розповів про своє звернення до генерального прокурора і керівника СБУ з проханням дати правову оцінку діям керівництва і власників "Донецькоблгазу", оскільки вважає, що ті "сприяють терористичним організаціям у формі саботажу".

Редакція видання "ГОРДОН" продовжує стежити за розвитком ситуації і направила запит у Донецьку обласну державну адміністрацію та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.