Голова правління Pfizer пообіцяв Зеленському зробити "все можливе", щоб Україна отримала вакцину якнайшвидше

Зеленський поговорив із головою правління Pfizer телефоном
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський подякував голові правління компанії Pfizer Альбертові Бурлі за заходи, яких той вживає, щоб прискорити постачання вакцини проти коронавірусу виробництва Pfizer в Україну.

Президент України Володимир Зеленський і голова правління компанії Pfizer Альберт Бурла 8 січня провели телефонну розмову щодо укладення контракту на постачання вакцини проти коронавірусної інфекції в Україну, інформує пресслужба глави держави.

У релізі йдеться, що голова правління Pfizer пообіцяв Зеленському "зробити все можливе, щоб Україна отримала перші партії вакцини за контрактом якнайшвидше".

Забезпечення країни вакциною є одним із пріоритетних завдань влади, сказав Зеленський і подякував Бурлі за те, що той "зробив усе можливе, щоб пришвидшити постачання вакцини Pfizer до України".

"Ми готові створити всі необхідні умови для використання вакцини", – запевнив Зеленський.

Про суму контракту і кількість доз вакцини в релізі не йдеться.

Вакцина BNT162b2 виробництва компаній Pfizer і BioNTech стала першою, яку схвалила Всесвітня організація охорони здоров'я. Її вже затвердила для використання низка країн, зокрема Великобританія, Канада, США, Швеція, Швейцарія та Бахрейн.

Вакцину від Pfizer і BioNTech потрібно зберігати за температури від -70 °С до -80 °С, глава українського уряду Денис Шмигаль говорив, що в України є можливість зберігання, логістики і транспортування до пунктів щеплення вакцини, яку необхідно зберігати за температури -80 ºC.

В Україні вакцинації поки не починали. Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з національним планом імунізації, на першому етапі планують вакцинувати 367,5 тис. осіб.

У лютому Україна безоплатно отримає 117 тис. доз вакцини Pfizer у межах механізму COVAX. Усього за цією програмою Україна розраховує отримати 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка дістала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доправлять в Україну до кінця лютого.

Ще 12 млн доз вакцин, розроблених компаніями AstraZeneca (Великобританія) і Novavax (США), Україна закупить за контрактом з індійською компанією Serum Institute, де виробляють препарати, і британською компанією-посередником Crown Agents.

За даними Міністерства охорони здоров'я, у 2021 році на вакцинацію в Україні виділили 3,9 млрд грн.

29 січня Зеленський підписав закон, який дозволяє зареєструвати в Україні вакцини проти коронавірусу. Документ, зокрема, забороняє реєстрацію препаратів, розроблених у країні-агресорі (Росії).