Головному бухгалтеру підприємства Жеваго оголосили про підозру в несплаті до бюджету майже 2 млрд грн

Головного бухгалтера Полтавського гірничо-збагачувального комбінату підозрюють в ухиленні від податків і службовому підробленні
Фото: esbu.gov.ua

Бюро економічної безпеки спільно з Офісом генпрокурора та Службою безпеки України повідомило про підозру одного з топменеджерів Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який входить до складу групи компаній Ferrexpo. Про це поінформувала пресслужба БЕБ 2 лютого.

Наголошують, що йдеться про головного бухгалтера підприємства. У 2018–2021 роках підозрюваний вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, зокрема щодо нарахування плати за користування надрами родовища залізних руд, ідеться в повідомленні. Окрім того, з вересня 2018 року до грудня 2021 року через незаконні дії бухгалтера підприємство ухилилося від сплати до бюджету рентної плати за користування надрами, заявляють у БЕБ.

У повідомленні зазначено, що через дії підозрюваного підприємство ухилилося від сплати до держбюджету рентних платежів за користування надрами родовища залізняку на суму майже 2 млрд грн. Висновки комплексних експертиз, проведених під час досудового розслідування, підтвердили суму збитків держбюджету.

Пресслужба СБУ уточнює, що кримінальне провадження відкрито за двома статтями Кримінального кодексу України: ухилення від сплати податків і зборів та службове підроблення. Вирішують питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Група компаній Ferrexpo, до якої входить підприємство, належить українському мільярдерові Костянтину Жеваго.

Контекст:

За оцінкою Forbes, Жеваго посідає п'яту сходинку в рейтингу найбагатших українських бізнесменів з $1,4 млрд (до вторгнення РФ журнал оцінював його активи у $2 млрд, тоді він посідав третє місце). Жеваго належить понад 50% у гірничорудній компанії Ferrexpo. Вона володіє в Україні Полтавським та іншими гірничозбагачувальними комбінатами.

У серпні 2019 року співробітники ДБР оголосили про підозру двом топменеджерам банку Жеваго "Фінанси та кредит" у справі про розтрату 2,5 млрд грн. Цей банк заснували 1990 року, він входив до десятки найбільших банків України. 2015 року в банку забрали ліцензію й розпочали його ліквідацію.

У липні 2021 року правоохоронці оголосили Жеваго в міжнародний розшук. 27 вересня 2022-го йому заочно оголосили про підозру в розтраті й відмиванні грошей. 1 жовтня Шевченківський районний суд Києва задовольнив позов Національного банку України про стягнення з Жеваго 1,539 млрд грн у рахунок погашення заборгованості банку за надані раніше кредити рефінансування.

27 грудня 2022 року стало відомо про затримання Жеваго в одному з готелів Куршевелю. 28 грудня суд французького міста Шамбері обрав запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, 5 січня суд погодився випустити Жеваго під заставу €1 млн за умови, що він здасть паспорти й реєструватиметься в поліції тричі на тиждень.