Кабмін України зменшив строки явки військовозобов'язаного за викликом повісткою через пошту в ТЦК

Військовозобов'язані тепер мають швидше прибувати за викликом повісткою
Фото: EPA

Кабінет Міністрів України скоротив строки явки резервіста або військовозобов'язаного за викликом повісткою через пошту до територіального центру комплектування та соціальної підтримки із 14 до 7–10 днів. Про це йдеться в постанові Кабміну №1134 від 1 жовтня, опублікованій на сайті уряду.

Згідно з "Порядком проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", повістку про виклик резервіста або військовозобов'язаного до відповідних органів надсилають адресату протягом 48 годин після підписання повістки відповідним керівником.

Згідно з постановою, тепер день явки з населеного пункту, який є адміністративним центром області, визначено протягом семи діб, а з інших населених пунктів – протягом 10 діб від дня надсилання повістки рекомендованим поштовим листом.

Раніше день явки за повісткою визначали не раніше за 14-й день від дня надсилання повістки.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу їхню дію продовжили з 12 серпня 2024 року на 90 діб.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців мають оновити для територіального центру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

Спікер Міноборони України Дмитро Лазуткін раніше повідомляв, що із 16 липня військовозобов'язаним українцям зможуть надсилати повістки поштою.