Клименко: В Україні вибухівка закладається практично щотижня

Клименко: Результат нашої спільної роботи – це те, що люди залишилися живі
Фото: daily.rbc.ua

Голова Національної поліції України Ігор Клименко відкинув версію про те, що в ситуації з літніми терактами із захопленням заручників у Луцьку, Полтаві та Києві йдеться про ймовірну спецоперацію силовиків.

Як правило, інциденти із закладанням вибухівки в Україні пов'язані з людьми, у яких є проблеми із психічним здоров'ям. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Відповідаючи на запитання журналіста, який пов'язав серію літніх терактів із захопленням заручників у Луцьку, Полтаві та Києві з імовірною спецоперацією силовиків, Клименко сказав, що Нацполіція "точно ніяких спецоперацій не проводила".

"Такі ситуації з вибухами були не тільки в Києві, у нас вибухівка закладається практично щотижня. Дуже часто це роблять люди, які мають проблеми із психічним здоров'ям. Наприклад, той же полтавський терорист. Як і луцький терорист. Але в більшості випадків це просто злочинці, які хочуть або когось налякати, або якісь свої злочинні наміри реалізувати", – зазначив голова Нацполіції.

Він підкреслив, що й поліція, і Служба безпеки України в усіх випадках вела переговори з терористами стільки, скільки було потрібно, щоб люди залишилися живими.

"Мені здається, що результат нашої спільної роботи, який, мабуть, можна критикувати зі сторони, – це те, що люди залишилися живі. І це головна наша заслуга, це основне", – сказав Клименко.

У відповідь на коментар журналіста про те, що президент України Володимир Зеленський виконав вимогу терориста, що суперечить світовій практиці, голова Нацполіції підкреслив, що життя людей у цій ситуації були у пріоритеті.

"Я вважаю, що дорожче людського життя в нас нічого немає і не може бути. Ми достатньо людей уже втратили у війні на сході", – додав Клименко.

Уранці 21 липня в центрі Луцька 44-річний Максим Кривошей захопив автобус, у якому перебувало 13 осіб. Увечері терорист здався після того, як президент України Володимир Зеленський виконав одну з його умов – рекомендував до перегляду фільм "Земляни" (незабаром після звільнення заручників президент видалив цей пост).

У Полтаві 23 липня проводили спецоперацію із затримання підозрюваного у викраденні автомобіля Романа Скрипника. Під час операції злочинець узяв у заручники співробітника поліції; пізніше начальник департаменту карного розшуку облуправління поліції полковник Віталій Шиян обміняв себе на рядового поліцейського. Терористу надали службовий автомобіль, яким він вирушив до Києва. Потім він відпустив Шияна і втік до лісу. У ніч на 1 серпня поліція виявила Скрипника в районі села Опішня Зіньківського району Полтавської області. Підозрюваний знову взяв у заручники правоохоронця, погрожуючи гранатою. У Нацполіції заявили, що зловмисника застрелив снайпер.

3 серпня приблизно о 12.20 до відділення Universal Bank, розташованого в бізнес-центрі на вулиці Богдана Хмельницького, зайшов громадянин Узбекистану Сухроб Карімов із двома сумками і повідомив, що в них – вибухівка (цієї інформації не підтвердили). Персонал і відвідувачів евакуювали. Усередині приміщення, окрім підозрюваного, перебувала співробітниця банку. Приблизно о 14.50 Карімова затримали співробітники спецпідрозділу СБУ "Альфа". Ні заручниця, ні підозрюваний не постраждали. За фактом інциденту порушено кримінальне провадження за статтею "теракт". Заступник глави МВС України Антон Геращенко заявив, що на батьківщині підозрюваний перебував на обліку з діагнозом "олігофренія".