Командування Повітряних сил України відреагувало на перебіг розслідування катастрофи літака Ан-26Ш

Ан-26Ш розбився поруч із військовим аеродромом Чугуєва 25 вересня
Фото: EPA

Командувач Повітряних сил Збройних сил України Сергій Дроздов вважає, що потрібно дочекатися офіційних заяв щодо розслідування катастрофи навчального літака Ан-26Ш під Харковом і висновків експертиз.

Командування Повітряних сил Збройних сил України утримується від коментарів, які можуть вплинути на роботу комісій, що розслідують катастрофу навчального літака Ан-26Ш у Харківській області. Про це сказав у інтерв'ю агентству "РБК-Україна" командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-полковник Сергій Дроздов.

"Урядова комісія і комісія Міністерства оборони [проводять розслідування], окрім того, працюють слідчі правоохоронних органів. Усі обставини будуть встановлені ними. Ми максимально сприяємо, передали всю необхідну для слідства інформацію", – заявив генерал-полковник.

Командувач вважає, що потрібно дочекатися остаточних офіційних заяв щодо розслідування і висновків експертиз.

"Це питання дуже чутливе, і важливо, щоб не було ніякого втручання в роботу комісій, спотворення фактів, у тому числі й інформаційного", – пояснив військовий.

Дроздов підтвердив, що парк військової авіаційної техніки Збройних сил України потребує оновлення.

Проблему технічної несправності українських військових літаків порушив і голова урядової комісії з розслідування катастрофи навчального літака Ан-26Ш у Харківській області, віцепрем'єр Олег Уруський. Він зазначав, що однією із причин трагедії стали технічні несправності літака, а саме відмова системи ГРТ-24 (система "граничного регулювання температури").

Людський фактор, за його словами, відіграв не останню роль у катастрофі.

Навчальний літак Ан-26Ш упав і спалахнув за два кілометри від військового аеродрому Чугуєва увечері 25 вересня. На його борту було 27 осіб: семеро військовослужбовців (члени екіпажу й інструктори) та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

26 людей загинули. Єдиним уцілілим став курсант В'ячеслав Золочевський.

За даними Служби безпеки України, за кілька хвилин до катастрофи командир літака повідомив про відмову лівого двигуна і запросив посадку, проте з невстановленої причини повітряне судно розбилося збоку від злітно-посадкової смуги.

7 жовтня Уруський повідомив, що розшифрування чорних скриньок навчального літака Ан-26Ш, який зазнав аварії, дало змогу встановити зміст перемовин між членами екіпажу та керівниками польотів. "Розслідування засвідчило наявність грубих порушень як у виконанні польотних завдань, так і в організації польотів загалом", – зазначив Уруський.

20 жовтня в Генштабі ЗСУ заявили, що родичам загиблих курсантів виплатили компенсації.