Комісія при Мін'юсті усунула експертів, які визначили 9,21 млрд грн компенсації миколаївцям від Миколаївського глиноземного заводу

Згідно з висновками експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, відходи червоного шламу негативно впливають на довкілля, життя і здоров'я людини
Фото: nikvesti.com
Дисциплінарна палата Центральної експертно-кваліфікаційної комісії при Міністерстві юстиції України зупинила дію свідоцтв експертів Київського науково-дослідного інституту, які встановили розмір моральної шкоди членам громадської організації "Стоп шлам" у позові проти Миколаївського глиноземного заводу. Про це організація заявила 29 червня у своєму Facebook.

У "Стоп шлам" вважають, що рішення було ухвалено за заявою Миколаївського глиноземного заводу (МГЗ) і "явною попередньою змовою" представників заводу і членів дисциплінарної палати. Активісти називають це рішення "розправою" і вимагають його скасування.

Згідно з висновками експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, відходи червоного шламу негативно впливають на природне довкілля, а також життя і здоров'я людини внаслідок прояву отруйних (сильнодійних), токсичних та екотоксичних властивостей.

Контекст:

Миколаївський глиноземний завод за рішенням суду має виплатити членам організації "Стоп шлам" 9,2 млрд грн моральної шкоди. 26 травня 2021 року Заводський районний суд Миколаєва визнав позов правомірним і постановив виплатити членам ГО "Стоп шлам" цю суму.

Того ж дня Верховний Суд підтвердив законність арешту нерухомого майна Миколаївського глиноземного заводу на 9,2 млрд грн у межах забезпечення позову ГО "Стоп шлам" і зобов'язав підприємство виплатити найбільшу в історії України суму відшкодування за збитки, завдані екології.

Рішення суду поки не набуває чинності, оскільки представники МГЗ заявляли, що вони обов'язково оскаржуватимуть це рішення в апеляційному порядку. Розглядати їхню заяву буде Апеляційний суд Миколаївської області.