Комітет Ради врахував термін "гендерна ідентичність" у проекті Трудового кодексу

У березні комітет з питань соцполітики звинувачували у виключенні антидискримінаційної поправки
Фото: rada.gov.ua

Перший віце-спікер Верховної Ради України Ірина Геращенко на засіданні комітету з питань соціальної політики заявила, що антидискримінаційна норма – це виконання зобов'язань України перед Євросоюзом для лібералізації візового режиму.

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення врахував під час підготовки проекту Трудового кодексу до другого читання термін "гендерна ідентичність" у нормі про заборону дискримінації у сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності. Відповідне рішення було ухвалене на засіданні комітету 11 квітня, повідомили "Українські новини".

Згідно з поправками, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, статі, політичних, релігійних та інших переконань, сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності, віку, стану здоров'я, підозри чи наявності ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, місця проживання, участі у страйку, звернення або наміру звернутися до суду чи інших органів по захист своїх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов'язаними з характером роботи або умовами її виконання.

За словами одного з авторів поправки, першого віце-спікера Ради Ірини Геращенко, антидискримінаційна норма саме в такій редакції – це виконання зобов'язань України перед Євросоюзом, зокрема для лібералізації візового режиму.

5 листопада 2015 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект Трудового кодексу, але тоді депутати не підтримали поправки про заборону дискримінації у трудовій сфері. Антидискримінаційний законопроект був ухвалений за тиждень – 12 листопада.

15 березня 2017 року комітет з питань соціальної політики рекомендував до остаточного ухвалення проект Трудового кодексу без антидискримінаційної поправки, повідомляла "Українська правда".

27 березня прес-секретар президента України Святослав Цеголко заявляв, що президент Петро Порошенко не підтримає нового проекту Трудового кодексу без антидискримінаційних норм.

28 березня в комітеті Верховної Ради з соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення заявили, що з нової редакції Трудового кодексу не вилучали антидискримінаційних поправок.