Лапій: Якщо не введемо локдаун, за два-три тижні будемо думати, як же класно було за 15 тис. хворих

Лапій: Чекати не можна. Локдаун потрібен зараз
Фото: Украинско-швейцарский проект "Развитие медицинского образования" / Facebook

Локдаун потрібен для стабілізації кількості хворих на COVID-19, щоб система охорони здоров'я не зірвалася в піке, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" імунолог Федір Лапій.

Можливості системи охорони здоров'я України на межі – вона вже не може надати госпіталізацію всім тяжким пацієнтам із COVID-19, які цього потребують. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" розповів доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

"З огляду на поточну ситуацію у нас локдаун розглядають якщо і не довгостроковий, то хоча б на два-три тижні. Це потрібно не для того, щоб побороти COVID-19, а для стабілізації кількості хворих на певному рівні, щоб система охорони здоров'я не зірвалася в піке. Уже ми бачимо, що навантаження надмірне. Люди телефонують, пишуть, просять про допомогу з госпіталізацією, киснем, концентраторами тощо. Тобто госпіталізувати пацієнтів уже нікуди. І навіть зараз це все ще квіточки, ягідки будуть потім. Я не лякаю, а просто кажу, якщо ми нічого не зробимо, то за два-три тижні будемо думати: як же класно було за 15 тис. хворих", – заявив експерт.

За словами лікаря, "карантин вихідного дня" не дасть змоги розвантажити систему охорони здоров'я.

"Уже переповнено стаціонари. Не думаю, що "карантин вихідного дня" спрацює, тому що питання в тому, як виконують рекомендації. Ми бачимо, люди стали більше дотримуватися правил самозахисту, стає менше скептиків. Але є маса ситуацій – у колі сім'ї, друзів, на роботі, – коли нехтують запобіжні заходи. Хочеться зняти маску, мати контакт, обійнятися. Є маса моментів, зокрема робочих, які вимагають зустрічей, коли неможливо розв'язати все онлайн. Контакти відбуваються й інфекція поширюється. Зараз ми говоримо, що треба хоча б зафіксувати кількість хворих, щоб не так швидко вона зростала. Заповнення ліжок – не показник. Поставити розкладачку – не проблема. Потрібно розв'язувати питання з киснем, концентраторами та медпрацівниками", – зазначив Лапій.

Він вважає, що відкладати обмежувальні заходи до новорічних свят уже не можна.

"Локдаун – питання у площині епідеміології, а не політики. Завдання держави – вжити заходів, щоб малий бізнес не залишився сам на сам зі своїми проблемами, щоб не протиставляти такий ефективний захід, як локдаун, економіці і чийомусь приватному бізнесу. Не треба змішувати ці категорії. У нас регулярно проводять 7080 тис. тестувань, кількість нових випадків стає дедалі більшою. Зараз ми вже говоримо не про цифру нових випадків, а про здатність системи медицини, а вона вже не може надати госпіталізацію. Ідеться не про ситуацію із президентом чи іншими політиками, коли максимальна температура 37,2 °С, а про дійсно серйозні випадки, коли людям потрібен кисень. І їх уже нікуди класти. Якщо відкладати до новорічних свят, ситуація не покращиться. Вона буде тільки погіршуватися. До свят цілий місяць, а ми вже зриваємося в піке. Чекати не можна. Локдаун потрібен зараз", – підкреслив лікар.

Він підкреслив, що не варто порівнювати ситуацію з коронавірусом і щорічною епідемією грипу, коли після новорічних канікул кількість хворих сама собою знижується, оскільки між способами поширення цих вірусів є важливі відмінності.

"Чому під час новорічних свят знижується захворюваність на грип? Тому що на них припадають шкільні канікули. На грип переважно хворіють діти, і найкращим місцем поширення інфекції є організовані дитячі колективи. Але навіть під час пікової захворюваності на грип далеко не всі діти хворіють  вважають, щонайбільше 20%. Дорослі переважно мають той чи інший імунітет (бо один вірус може циркулювати кілька сезонів поспіль) і навички гігієни, які не сприяють поширенню хвороби. А коли ми говоримо про коронавірус, то маємо враховувати, що все населення планети Земля не має до нього імунітету", – резюмував Лапій.

Станом на ранок 26 листопада в Україні виявили 15 331 новий випадок COVID-19, що на 2,5 тис. більше, ніж на добу раніше. Серед нововиявлених хворих – 659 дітей і 606 медпрацівників.

За весь час епідемії в Україні захворіло 677 189 осіб, одужало 317 395 людей, померло  11 717.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.