Lifecell оштрафували на понад 10 млн грн за неналежну підготовку до блекаутів

Lifecell оштрафували за неусунення порушень щодо підготовки до блекауту в Рівненській області
Фото: depositphotos.com

Українського мобільного оператора lifecell оштрафували на 10,45 млн грн за невиконання вимог щодо підготовки до блекаутів. Про це 13 березня повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК).

З січня 2023 року НКЕК розпочала перевірки стану готовності до надання послуг зв'язку в умовах імовірної відсутності електроживлення щонайменше протягом трьох діб.

Загалом регулятор провів 22 позапланові перевірки на об'єктах мобільних операторів:

  • Vodafone – у Київській, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській та Миколаївській областях;
  • "Київстар" – у Київській, Львівській, Одеській, Вінницькій, Харківській та Хмельницькій областях;
  • lifecell – у Київській, Львівській, Одеській, Рівненській, Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.

Під час перевірок НКЕК виявила порушення в усіх трьох мобільних операторів. Під час повторних ревізій виявили, що порушення усунули всі оператори, окрім lifecell у Рівненській області.

Через це регулятор оштрафував оператора на 0,1% доходу у 2023 році, що становить 10,45 млн грн.

Контекст:

У жовтні 2022 року – березні 2023-го через масові обстріли Росією енергоінфраструктури в Україні вводили тимчасові вимкнення світла, які в окремих випадках тривали кілька діб.

Масовані ракетні обстріли уразили теплову генерацію й електричні підстанції, було обстріляно всі теплові й гідроелектростанції, які дістали пошкодження різного ступеня. В Україні виник дефіцит потужності, й увесь осінньо-зимовий період країна намагалася стабілізувати енергосистему.

У травні 2023-го "Укренерго" відновила функціонал більшості об'єктів, пошкоджених через російські обстріли.

Зиму 2023–2024 років Україна пройшла без блекаутів та графіків вимкнення світла. Водночас в "Укренерго" на початку березня зазначали, що РФ узимку не припиняла обстрілів енергетичних об'єктів, але змінила тактику – збільшила інтенсивність обстрілів, але зменшила кількість об'єктів, які атакувала.