Ляшко заявив, що в Україні поки що не планують запроваджувати COVID-паспорти

Ляшко заявив, що довідку про вакцинацію проти коронавірусу можна буде отримати безоплатно
Фото: Виктор Ляшко / Facebook

Довідка про вакцинацію проти коронавірусу не буде обов'язковою в Україні для відвідування установ, заявив головний санлікар України Віктор Ляшко.

В Україні поки що не планують запроваджувати COVID-паспорти. Про це в інтерв'ю ТСН заявив головний санлікар України Віктор Ляшко.

"Поки що ми діємо в межах виключно міжнародного законодавства. Є міжнародні медико-санітарні правила, є додаток №6 до цих правил, який чітко прописує форму і вимоги до міжнародного свідоцтва про вакцинацію. І наразі жодних інших паспортів ми не збираємося впроваджувати. Ми просто нашу систему охорони здоров'я перелаштували так, що за потреби двома натисканнями на клавіатурі можна видати ту форму довідки людині, яка буде подорожувати, і, ймовірно, якась країна введе вимогу – під час перетину кордону треба пред'явити міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Це буде безкоштовно", – сказав Ляшко.

Він стверджує, що довідка про вакцинацію не буде обов'язковою в Україні для відвідування установ.

"100% можу сказати, що такого не буде, допоки є обмежений доступ до вакцин. І наразі ми чітко розуміємо підходи до запровадження або незапровадження якихось довідок. Ми говоримо, що ми повинні розділяти питання імунного паспорта і міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Бо в нас уже велика кількість людей, які перехворіли і потрапили у статистику, є люди, які перехворіли, але їх система охорони здоров'я не побачила, бо не звернулися за медичною допомогою, перенесли легко, не звернулися за тестуванням. Такі люди є. І в них є імунітет, який утворився внаслідок хвороби. Тому впровадження довідок і паспортів може призвести до поділу людей. Зараз розглядаються різні питання як на рівні ЄС, так і на рівні ВООЗ, і ми долучені до цих процесів, тому треба ухвалювати рішення виважено, які мають враховувати як захист і вплив на епідемію, так і права людини зробити певні речі та вибір", – підкреслив Ляшко.

Про намір запровадити систему видавання COVID-паспортів після старту масової вакцинації проти коронавірусної інфекції 14 січня заявляв міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

У світі зробили вже приблизно 100 млн щеплень проти коронавірусу, кампанії стартували в десятках країн.

В Україні вакцинації поки що не починали. Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня 2021 року його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з національним планом імунізації, на першому етапі планують прищепити 367,5 тис. осіб.

Україна в межах глобальної ініціативи COVAX розраховує на безоплатне постачання 16 млн доз вакцини, повідомляли в Міністерстві охорони здоров'я.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", якій дали квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Планують, що перші 700 тис. доз поставлять в Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної світової компанії". Він висловив упевненість, що вакцинацію розпочнуть у лютому.

29 січня Зеленський підписав закон, що дозволяє зареєструвати в Україні вакцини проти коронавірусу. Документ, зокрема, забороняє реєстрацію препаратів, розроблених у країні-агресорі (Росії).

30 січня Ляшко заявив, що Україні нададуть вакцину виробництва Pfizer/BioNTech у межах глобального механізму COVAX у лютому.

Зеленський говорив, що вакцинація українців буде безоплатною.