"Людина цікава". Малюська розповів про роботу на Мін'юст засудженої до довічного ув'язнення

Жінку, яка працює на Мін'юст, утримують у колонії в Харкові
Фото: wikimedia.org (архів)
Довічно ув'язнена жінка, яку взяли на роботу у Міністерство юстиції України, дає поради щодо тюремної політики. Про це міністр юстиції Денис Малюська повідомив "24 каналу" в інтерв'ю, частину якого опублікували 9 вересня.

"Вона – радниця. З одного боку, дає поради щодо в'язничної політики, зсередини цікавіше та зрозуміліше, що відбувається. Це той досвід, якого в мене немає, дякувати богу. Також вона виконує нескладну роботу на комп'ютері, щоб сформувати звітність. Це робота з таблицями, з окремою інформацією. Загалом це те, що можна робити на комп'ютері дистанційно", – сказав він.

Міністр зазначив, що жінка, яка перебуває у Качанівській жіночій колонії в Харкові, – "людина цікава".

"Там насправді чимало такого, від чого може полетіти шкереберть голова, тому що чимало шаблонів можна подолати. Це все – заради гарної мети, заради того, щоб забезпечити безпеку суспільства. Злочинці, які виходять із в'язниці, повинні бути акліматизованими до нормального життя", – пояснив Малюська.

Він підтвердив, що на роботу до Мін'юсту довічно ув'язнену взяли не заради "хайпу", а "щоб показати іншим бізнесам, що можна таких людей брати на роботу".

"Також [щоб] суспільству показати, що це не втрачені люди, на яких треба ставити хрест, з яких нічого не вийде, яких тільки варто боятися. Боятися їх дійсно варто, якщо ми на них поставимо хрест", – вважає Малюська.

Контекст:

Про готовність брати на роботу засуджених до довічного ув'язнення Малюська говорив у квітні 2020 року. Він тоді зазначав, що "величезна кількість "довічників" – украй стримані, розумні, інтелігентні, начитані люди".

У серпні 2021 року Малюська повідомив, що Мін'юст взяв на роботу одну із засуджених до довічного  строку.

У Мін'юсті розповідали, що зарплата жінки – 9 тис. грн на місяць, але оплата у неї погодинна.

У жовтні 2020 року Малюська наводив дані, що в Україні у місцях позбавлення волі утримують понад 1,5 тис. засуджених до довічних строків, водночас утримання кожного з них коштує щонайменше 10 тис. грн на місяць.