МАГАТЕ зайнялося в Україні боротьбою зі сказом

Місії МАГАТЕ є на всіх АЕС України, зокрема на окупованій
Фото: EPA

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), яке на своєму сайті уникає згадки про агресію Росії проти України й загрозу українським атомним об'єктам з боку РФ, заявило 3 жовтня, що допомагає Україні боротися з випадками сказу.

У публікації, яку присвячено ситуації в Україні, МАГАТЕ не вживає слова "війна", використовуючи слово "конфлікт".

"Під час конфлікту в Україні фіксували зростання захворюваності на сказ. Тому протягом останніх тижнів МАГАТЕ сприяло постачанням вакцин проти сказу до лікарень поблизу майданчиків АЕС, що розширило їхні можливості з надання співробітникам станції життєво потрібного лікування сказу", – ідеться в повідомленні агентства.

З публікації незрозуміло, про яку саме АЕС ідеться. Місії МАГАТЕ є на всіх українських атомних станціях, зокрема на Запорізькій АЕС, яку контролюють російські окупанти.

Контекст:

У вересні 2023 року й вересні 2024 року генеральна конференція МАГАТЕ ухвалювала резолюцію, у якій закликала Росію до "негайного виведення" свого персоналу із Запорізької АЕС.

3 вересня під час зустрічі в Києві президент України Володимир Зеленський і гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі домовилися про потребу розширення мандата чинних місій агентства на АЕС в Україні. У МАГАТЕ повідомляли, що група його експертів вирушить на деякі з пошкоджених українських підстанцій, які визначили як потрібні для гарантування ядерної безпеки, щоб оцінити ситуацію, і повідомить про ймовірні подальші дії.