Медик "Госпітальєрів": Волонтери, схоже, вбили в Полтаві більше людей, ніж ми змогли врятувати

"Госпітальєри" пишуть, що першими прибули на місце прильотів у Полтаві
Фото: Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри • Hospitallers Paramedics / Facebook (архів)

Українці не готові допомагати пораненим після таких російських обстрілів, як у Полтаві 3 вересня. Про це 4 вересня в колонці на сайті "Української правди" заявив медик добровольчого батальйону "Госпітальєри" Ігор Ткачов.

Медик зазначив, що він із колегами першими прибули на місце прильотів у Полтаві (за останніми даними, загинуло 53 людини, поранені – майже 300).

"Усе було в тілах, крові, криках, стогонах, болі й смерті. Перед нами стояв старий величезний ЗІЛ, у який просто грузили поранених. [...] ЗІЛ поїхав через усе місто до лікарні, набитий людьми, які вмирали. [...] Почали прибувати "швидкі". Люди бігали, військові, волонтери, ми. Щохвилини приносили когось іще живого, щохвилини ми бігали від одного до іншого й накладали турнікети. У людей по три ампутації – це три-чотири турнікети на одну людину", – описав Ткачов.

Він підкреслив, що швидко закінчилися турнікети – засоби для зупинення кровотечі з магістральних судин кінцівки, турнікет перетискає кінцівку по колу.

"Для найважчих випадків ми кричали: "Лікаря сюди!". Лікарі, які приїхали на "швидких", точно не готувалися до такого: "Це ж Полтава, тут безпечно". Десь годину ми робили все, що могли: когось не врятували, а комусь зберегли життя. Намагаюся ніколи не хвалитися, але я впевнений, що вчора ми врятували не одне життя", – розповів Ткачов.

Медик зробив кілька висновків із ситуації в Полтаві.

"На жаль, волонтери, схоже, вбили вчора в Полтаві більше людей, ніж ми змогли врятувати. Неякісні турнікети були всюди, і здається, що оригінальні сертифіковані були тільки в нас. Приносили пораненого з турнікетом, а турнікет китайський, докрутити його неможливо. Ми накладали свої, але вони швидко закінчувалися. Коли кричав: "Дайте турнікет", давали китайський, і я внутрішньо вмирав разом із цими людьми, яким знав, як допомогти, але не міг через те, що хтось, навіть не ворог, вирішив їх убити китайським лайном", – заявив він.

Ткачов також помітив, що "майже ніхто не вмів надавати допомогу".

"Деякі люди накладали турнікети, китайські, не докручували до кінця, але хоч щось робили. Але таких було одиниці. Я давав свої турнікети, а люди не знали, що з ними робити. Лікарі, які приїхали, були молоді дівчата з довгими нігтями, які кричали, тряслися й не знали, що робити, розгублені. Їм просто вантажили важких, без рук і ніг, у конвульсіях, вмираючих людей у машини, і вони розгублювалися. У них я не побачив ні турнікетів, ні якоїсь організації процесу, нічого. Їх до такого не готували", – пояснив медик.

За його словами, у рятувальників, які прибули на місце прильотів, аптечок не помітили.

"Можливо, хтось із них накладав ті китайські турнікети, не знаю", – написав Ткачов.

Він закликав українців шукати турнікети й записуватися на курси із зупинки кровотечі.

Контекст:

3 вересня російські окупанти завдали удару по Полтаві двома балістичними ракетами. Влучання було по території навчального закладу й сусідньої лікарні, частково зруйновано одну з будівель військового Інституту зв'язку.

Український журналіст, головний редактор сайта "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов написав у Telegram, що про масові збори в Полтаві "дізналася ворожа агентура, і в мережу одразу хтось виклав відео результатів удару".

Кримінальне провадження через ракетний удар РФ по навчальному центру в Полтаві відкрило Держбюро розслідувань. Досудове розслідування за фактом посягання на територіальну цілісність України розпочала прокуратура. До оперативного розслідування залучено Військову службу правопорядку в ЗСУ, хочуть з'ясувати, чи було зроблено достатньо, щоб уникнути загибелі військовослужбовців.

У Полтавській області оголосили триденну жалобу після російського удару.