"Медзакупівлі" вимагають повернути пеню за зрив постачання китайської вакцини виробництва Sinovac Biotech

МОЗ планувало закупити 1,9 млн доз вакцини виробництва Sinovac Biotech
Фото: ЕРА

Постачальник вакцини проти коронавірусу СoronaVac китайського виробника Sinovac Biotech порушив строки постачання продукції. Згідно з умовами договору, за кожний день прострочення передбачено пеню в розмірі 0,1% від ціни замовленої партії.

Державне підприємство "Медичні закупівлі України" заявило про відсутність підстав для приймання вакцини проти коронавірусної інфекції CoronaVac китайського виробника Sinovac Biotech і вимагає нарахувати пеню постачальнику. Про це йдеться в заяві підприємства, опублікованій 24 березня у Facebook.

"Режим відправлення, поставки та приймання продукції врегульований умовами договору про закупівлю, що знаходиться в публічному доступі в електронній системі ProZorro. [...] Договором визначено обов'язок контрагента здійснити поставку першої партії в кількості 700 тис. флаконів не пізніше ніж через 30 днів після реєстрації вакцини в одній із визначених країн. 4 лютого 2021 року вакцина виробника зареєстрована в Китаї. Відповідно до умов договору, перша партія мала бути передана і прийнята нами як замовником не пізніше 6 березня 2021 року", – нагадали в держпідприємстві.

"Медзакупівлі" поінформували фармкомпанію-посередника "Лекхім" про порушення строку постачання продукції і застосування пені за кожний день прострочення, починаючи із 6 березня до моменту постачання продукції.

"Відповідно до пунктів договору постачальник сплачує замовнику пеню в розмірі 0,1% від ціни продукції за кожний день прострочення або ціни непереданої продукції за кожний день затримки. Пеня нараховується протягом строку порушення виконання зобов'язань за договором, включаючи день виконання такого зобов'язання. За порушення строку поставки продукції понад 30 календарних днів постачальник додатково сплачує штраф у розмірі 7% від ціни продукції, строк поставки якої порушено", – ідеться в заяві.

За умовами договору, постачальник зобов'язаний надати замовнику вичерпний перелік документів не менш ніж за три робочі дні до дати постачання.

"Станом на 24 березня такий перелік документів не був наданий. Отже, немає підстав для прийняття продукції. У разі отримання всіх необхідних документів ДП "Медзакупівлі України" готове перевірити та надати підтвердження або зауваження по них у межах строків, визначених договором", – ідеться в повідомленні.

Вакцину станом на 24 березня в Україну не доправили, як і документи, прописані в договорі. "Медзакупівлі" закликали "Лекхім" повністю виконувати умови підписаного договору і відповідати за порушення його умов.

Міністерство охорони здоров'я України планувало закупити в компанії "Лекхім" 1,9 млн доз вакцини CoronaVac. "Лекхіму" дали квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини CoronaVac у першому півріччі 2021 року. Експертна організація StateWatch повідомила, що за контрактом перша партія вакцини CoronaVac (700 тис. доз) виробництва китайської компанії Sinovac мала надійти в Україну не пізніше ніж 31 березня. Друга партія вакцин у кількості 1,2 млн доз має надійти не пізніше ніж 31 травня.

Якщо до 31 травня компанія "Лекхім" не доправить усієї вакцини, банку потрібно буде повернути ДП "Медичні закупівлі" 100% внесеної передоплати. За інформацією Reuters, "Лекхім" подав документи для реєстрації в Україні препарату CoronaVac, однак постачання можуть перенести на початок квітня через затримки з боку регулятивних органів.

У січні народна депутатка від "Голосу" Олександра Устінова звинувачувала МОЗ у зриві закупівлі вакцини проти COVID-19 NVX-CoV2373 (її розробила американська компанія Novavax), яка вшестеро дешевша за препарат Sinovac Biotech. За інформацією Устінової, держпідприємство "Медичні закупівлі" було на фінальній стадії перемовин із виробником вакцини компанією Serum Institute of India, проте Степанов зупинив цей процес і доручив розпочати перемовини щодо закупівлі китайської вакцини в компанії Sinovac Biotech. Згодом фірмою-постачальником стала українська фармацевтична компанія "Лекхім".

У МОЗ відповіли, що підписали договір із тією компанією, яка була ближчою до завершення третьої стадії клінічних випробувань. За словами Степанова, Україна закуповує вакцину CoronaVac за ціною, однаковою для більшості країн світу. Міністр охорони здоров'я підкреслив, що $3 – це вартість вакцини під час закупівель у межах механізму COVAX (Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19), під час комерційної закупівлі ціна зовсім інша.

3 лютого за заявою Ради громадського контролю при Національному антикорупційному бюро НАБУ розпочало досудове розслідування про ймовірні зловживання під час закупівлі Україною вакцини проти COVID-19 CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу за допомогою приватної фірми-посередника "Лекхім".

Вакцина компанії Sinovac проходила третій етап клінічних випробувань в Індонезії, Туреччини та Бразилії. У різних дослідженнях вона продемонструвала від 50,38% до 91,25% ефективності.