Мітинг під ТЦК у Ковелі. Поліція відкрила два кримінальні провадження

У Ковелі біля місцевого ТЦК та СП 3 серпня зібралося кілька десятків людей, які висловлювали невдоволення роботою підрозділу ЗСУ, зазначили в поліції
Фото: kovel.media

Правоохоронці відкрили два кримінальні провадження після мітингу перед будівлею Ковельського районного терцентру комплектування та соцпідтримки у Волинській області 3 серпня. Про це 5 серпня повідомляють на сайті Головного управління Нацполіції в регіоні.

"За фактом інциденту в Ковелі 3 серпня відкрито два кримінальні провадження", – ідеться в повідомленні.

У поліції нагадали, що того дня їм надійшло повідомлення про те, що біля приміщення місцевого ТЦК та СП зібралося кілька десятків людей, які висловлюють невдоволення роботою підрозділу ЗСУ.

На місце скерували наряди для охорони порядку, там же працювала слідчо-оперативна група поліції.

"Наразі правоохоронці продовжують встановлювати учасників інциденту, опитувати очевидців і з'ясовувати інші деталі події. За цим фактом відкрито кримінальні провадження за ч. 1 ст. 295 [заклики до вчинення дій, які загрожують громадському порядку] і ч. 1 ст. 293 [групове порушення громадського порядку] Кримінального кодексу України. Слідчі дії тривають", – ідеться в повідомленні.

ЗМІ проінформували 3 серпня, що мітингувальники вимагали відпустити кількох чоловіків, яких доправили у ТЦК.

4 серпня у ТЦК і ЗСУ підтвердили, що після перевірки даних у військкомат було доправлено трьох чоловіків. На них наклали адміністративні стягнення і скерували їх на проходження військово-лікарської комісії.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Минулого разу Верховна Рада продовжила воєнний стан до 9 листопада.

У квітні в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мали оновити свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.