Митрополит Павло, який перебуває під домашнім арештом, звернувся до омбудсмена із заявою про порушення свободи совісті

1 квітня СБУ оголосила митрополиту Павлу про підозру в порушенні прав вірян і виправданні російської агресії
Фото: Українська Православна Церква / Facebook
Колишній настоятель чоловічого монастиря Свято-Успенської Києво-Печерської лаври від Української православної церкви Московського патріархату митрополит Павло (Лебідь) подав до офісу уповноваженого з прав людини заяву про порушення права на свободу совісті, віросповідання й дискримінацію. Про це омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив 13 квітня у Telegram.

За його словами, у зв'язку зі зверненням відкрито провадження, в межах якого надіслані відповідні запити до Міністерства культури та інформаційної політики України, Національного заповідника "Києво-Печерська лавра", а також до Нацполіції, Служби безпеки України та інших державних структур.

Лубінець зазначив, що представник його офісу бере участь у роботі міжвідомчої групи, яка, зокрема, ухвалила рішення про одностороннє розірвання договору оренди приміщень монастирем у Лаврі.

"Варто зазначити, що минулого року мною було ініційовано проведення зустрічі із Всеукраїнською радою церков і релігійних організацій, під час якої я наголосив, що готовий особисто зустрітися з представниками будь-яких релігій і конфесій. Багато представників релігійних громад вийшли на мене з відповідними пропозиціями та провели зустрічі. На жаль, від представників УПЦ такої ініціативи не було", – додав омбудсмен.

Контекст:

1 квітня СБУ оголосила митрополиту Павлу про підозру за ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками) і п. 2 ст. 436 (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Спецслужба опублікувала фото, зроблені під час обшуку, а також записи телефонних розмов, де він називає російське вторгнення "війною РФ й Америки до останнього українця", згадує нібито розбомблені РФ "американські біолабораторії у Києві й Одесі", а також, незважаючи на заяви про публічне відокремлення від Російської православної церкви, закликає парафіян згадувати під час богослужінь главу РПЦ Кирила.

Того самого дня Шевченківський райсуд Києва обрав Лебедю запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на 60 днів і зобов'язав носити електронний браслет.

Лебідь заявив, що будинок у селі Вороньків Київської області, де, згідно з ухвалою суду, він має перебувати, не пристосований для життя. "Там узагалі практично немає на чому спати, немає тепла, світла, немає ні кружки, ні ложки. Нічого, я це все перетерплю", – сказав митрополит. Цей будинок він назвав "невеликою хатою" і заявив, що роздав звідти все майно, а востаннє там був у 2009 році.

Житло митрополита Павла у Воронькові показали ЗМІ. Зазначають, що він живе у двоповерховому маєтку площею 580 м&³2;. 2016 року його виставляли на продаж за $1,3 млн, повідомили журналісти.