Мобілізація в Україні відбувається за планом, розширюють тренувальні майданчики – Зеленський

В Україні триває війна з російськими окупантами
Фото: Збройні Сили України / The Armed Forces of Ukraine / Facebook

Мобілізація в Україні відбувається за планом, заявив президент України Володимир Зеленський 15 липня на пресконференції, яку транслював у YouTube Офіс президента.

"Військові кажуть, що все йде згідно їхнього плану. Що стосується тренувальних майданчиків – їх недостатньо. Що стосується, чи можна їх розширити, – вже йде розширення. Що стосується, чи можна розширити базу за кордоном, – так", – сказав він.

Зеленський зазначив, що розширення бази навчання за кордоном передбачене, зокрема, двосторонньою безпековою угодою між Україною і Польщею.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє Рада продовжила воєнний стан 8 травня 2024 року  до 11 серпня.

У квітні 2024 року в Україні ухвалили оновлений закон про мобілізацію, він набув чинності 18 травня. Згідно з однією з його норм, усі військовозобов'язані протягом двох місяців (до 16 липня) мають оновити для терцентру комплектування та соцпідтримки свої персональні дані – через ЦНАП, електронний кабінет або прийшовши у ТЦК.

17 травня Зеленський підписав закон про багаторазове підвищення штрафів за військові правопорушення, зокрема за ухилення від мобілізації.

14 липня Міноборони повідомило, що вже понад 4 млн українців оновили свої військово-облікові дані.