МОЗ очікує на доставлення нової партії вакцини від AstraZeneca 22 квітня. Її планують використати протягом трьох днів

Нову партію вакцини від AstraZeneca хочуть використати за "два-три дні, щоб показати спроможності системи охорони здоров'я"
Фото: ЕРА

Міністерство охорони здоров'я України очікує на доправлення чергової партії вакцини проти коронавірусу 22 квітня. Про це головний санлікар країни, замглава МОЗ Віктор Ляшко розповів в ефірі каналу "1+1" сьогодні вранці.

"Ми сьогодні зустрічаємося о 14.00 з департаментами охорони здоров'я й регіональними координаторами по вакцинації. У нас найближчими днями, ось уже на 22 квітня, був запланований черговий рейс і поставка вакцини AstraZeneca в рамках глобальної ініціативи [COVAX]", – сказав він.

Ляшко уточнив, що в партії буде 367 тис. доз. Планували, що в межах COVAX в Україну доправлять препарат від AstraZeneca, вироблений у Південній Кореї.

"Ми хочемо її використати буквально за два-три дні, щоб показати спроможності системи охорони здоров'я. Коли я кажу, що ми готові й можемо робити 90–100 тис. мінімум на день, у це не віриться, бо ми робимо зараз по 14–20 тис. [щеплень на добу], але я думаю, що найближчим часом ми це покажемо", – сказав він.

У коментарі "Інтерфакс-Україна" заступник міністра уточнив, що вакцини надійдуть в Україну 22 квітня.

Контекст:

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: від Oxford/AstraZeneca (Covishield), від Pfizer/BioNTech та CoronaVac, розроблену Sinovac Biotech.

Із 24 лютого українців вакцинують препаратом Covishield (500 тис. доз).

13 квітня розпочали вакцинацію препаратом CoronaVac, що прибув у березні (215 тис. доз).

18 квітня у країні почали робити щеплення вакциною від Pfizer/BioNTech (117 тис. доз).

У межах механізму COVAX Україна до кінця травня має безоплатно отримати 1,78 млн доз вакцини від Oxford/AstraZeneca і 117 тис. доз вакцини від Pfizer. Загалом за програмою COVAX Україна очікує на передання 8 млн доз вакцин.

Усього, за словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, у 2021 році Україна розраховує отримати 37 млн доз вакцин.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення роблять медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовцям зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.

За даними Міністерства охорони здоров'я, до 20 квітня в Україні вакцинували майже 643 тис. осіб. Протягом останньої доби ввели 12,1 тис. доз. До кінця року міністерство планує вакцинувати 70% дорослого населення.

Від початку пандемії у країні підтвердили майже 2 млн нових випадків коронавірусної інфекції, померло 40,3 тис. пацієнтів із COVID-19, видужало 1,5 млн осіб.