МОЗ України не буде скорочувати інтервал між двома дозами для тих, хто вакцинується препаратами від Pfizer або Мoderna

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого
Фото: ЕРА

Під час вакцинації препаратами від Pfizer та Мoderna Міністерство охорони здоров'я України не планує рекомендацій щодо скорочення інтервалу між введенням двох доз вакцини. Про це в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 16 серпня, заявив заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар України Ігор Кузін.

"Ми використовуємо вакцини згідно з інструкціями, які офіційно подаються виробником вакцини під час реєстрації. Якщо говорити про вакцини Pfizer та Мoderna, то там доволі фіксовані терміни: 21 для вакцини Pfizer і 28 днів для Мoderna. Ці терміни не будуть переглядатися, тому ми їх не плануємо скорочувати і зараз немає доказових даних для того, щоб рекомендувати скорочення", – сказав Кузін.

Рекомендацію МОЗ скоротити інтервал між дозами вакцини CoronaVaс він аргументував необхідністю вакцинувати якомога більшу кількість громадян. Водночас головний санлікар наголосив, що 14-денний інтервал допускає компанія-виробник.

"Стосовно CoronaVaс, то в інструкції, яка подавалася на реєстрацію і яка використовується в усьому світі, вказувалося, що цю вакцину можна вводити з інтервалом від 14 до 28 днів. Ми розуміємо, що восени все одно очікуємо на погіршення епідемічної ситуаціїяка пов'язана, зокрема, і з циркуляцією "Дельти". Тому наше завдання  охопити щепленням якнайбільше українців до того, як розпочнеться спалах", – зазначив Кузін.

Він також додав, що зараз розглядають питання про часовий інтервал між дозами вакцини від AstraZeneca. МОЗ звернулося щодо цього до Національної технічної групи експертів з імунізації. На відповідь від них очікують до кінця серпня.

Контекст:

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. 21 липня розпочався п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Станом на 16 серпня в Україні повністю зробило щеплення 2,7 млн осіб.

9 серпня глава МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що в Україну доправили вже 13,8 млн доз вакцин.