МОЗ України рекомендує скоротити до 14 днів інтервал між двома дозами китайської вакцини CoronaVac

Ефективність вакцини CoronaVac становила від 51% до 84% після імунізації двома дозами з інтервалом 14 днів, зазначили у МОЗ
Фото: EPA
Міністерство охорони здоров'я України рекомендує скоротити інтервал між введенням першої та другої доз китайської вакцини проти коронавірусу CoronaVac від Sinovac Biotech до мінімального терміну, зазначеного в офіційній інструкції, – 14 днів. Про це повідомив пресцентр МОЗ 12 серпня.

Ззначають, що таке рішення ухвалили у зв'язку зі "стрімким поширенням штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта" і поступовим зростанням захворюваності в Україні".

"Експерти Міністерства охорони здоров'я проаналізували рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та останні дослідження ефективності вакцини CoronaVac за різних інтервалів між дозами", – ідеться в повідомленні.

Згідно з даними досліджень, узагальненими Стратегічною консультативною групою експертів, які консультують ВООЗ, після імунізації двома дозами препарату з інтервалом 14 днів ефективність вакцини CoronaVac становила від 51% до 84%, водночас вона на 100% запобігала шпиталізації пацієнтів із COVID-19.

Окрім того, проміжні результати третьої фази випробувань китайської вакцини в Туреччині з інтервалом між дозами 14 днів, опубліковані в журналі The Lancet, свідчили про вироблення організмом антитіл у 89,7% добровольців.

Контекст:

CoronaVac – це інактивована вакцина, яка містить у своєму складі неактивний, "знешкоджений" вірус. Організм реагує на нього і виробляє імунітет, зазначили в МОЗ України.

Препарат CoronaVac проходив третій етап клінічних випробувань в Індонезії, Бразилії та Туреччині. У різних дослідженнях він продемонстрував від 50,38% до 91,25% ефективності. У компанії "Лекхім", яка постачає цю вакцину в Україну, заявили 4 березня, що за підсумками третього етапу досліджень остаточна ефективність вакцини становить 83,5%.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. З 21 липня у країні почали п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років.

Від початку кампанії з імунізації одну дозу препаратів проти COVID-19 ввели приблизно 4,43 млн осіб, 2,58 млн – повністю імунізовані (отримали дві дози). Всього зроблено більше ніж 7 млн щеплень.

За даними Міністерства охорони здоров'я, препаратом CoronaVac вакциновано понад 1,22 млн українців.