У Закарпатській області жінки не пускали в село автомобіль прикордонників, вважаючи, що це ТЦК. Відео

Суть вимог жінок була незрозумілою, зазначили у ДПСУ
Скріншот: ЦАПЛІЄНКО_UKRAINE FIGHTS / Telegram

У Тячівському районі Закарпатської області місцеві жінки перешкоджали проїзду автомобіля прикордонників, які прямували до місця служби. Про це 13 жовтня повідомив "Укрінформ" із посиланням на прессекретарку Мукачівського прикордонного загону ДПСУ Лесю Федорову.

13 жовтня в соцмережі поширили відео, раніше заявлене як пошкодження автомобіля ТЦК жінками на в'їзді в село в Закарпатті. Його, зокрема, перепостив у Telegram український воєнний журналіст, кореспондент "1+1" Андрій Цаплієнко.

"Так, на відео, яке з'явилося в соцмережах, дійсно службове авто прикордонників. На ньому до місця несення служби їхав прикордонний наряд. Інцидент стався в селі Крива в Тячівському районі", – розповіла Федорова.

За її словами, під час руху автомобіля група жінок із дітьми спробувала завадити проїзду автомобіля прикордонників.

"Суть їхніх вимог була незрозумілою. Згодом до місця події викликали співробітників поліції", – зазначила Федорова.

На думку Цаплієнка, найімовірніше, у такий спосіб жінки намагалися перешкодити прикордонній службі виставити контрольний пост у прикордонні, що завадило б ухилянтам незаконно перетинати держкордон.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію. Востаннє їхню дію продовжили до 9 листопада 2024 року.

Воєнний стан передбачає, зокрема, заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливих винятків.

Із 2022 року правоохоронці викрили понад 600 організаторів незаконного виїзду за кордон, повідомляли у ДПСУ 23 вересня 2024 року. Із серпня прикордонники фіксують тенденцію до зменшення кількості таких спроб, поінформували в Держприкордонслужбі 12 жовтня.