НАЗК передало до суду адмінпротоколи на Таруту та двох заступників міністра

НАЗК передало до суду протоколи стосовно восьми осіб
Фото: Національне агентство з питань запобігання корупції - НАЗК / Facebook

Національне агентство з питань запобігання корупції передало до суду адміністративні протоколи за недотримання законодавства щодо кандидата в президенти, позафракційного народного депутата Сергія Тарути, двох заступників міністрів і ще п'яти осіб.

Національне агентство з питань запобігання корупції передало до суду адміністративні протоколи за порушення законодавства щодо восьми осіб, зокрема і стосовно кандидата в президенти, позафракційного народного депутата Сергія Тарути. Про це 4 березня повідомила прес-служба НАЗК.

Тарута використав своє право на депутатський запит "у приватних інтересах і з метою, яка не пов'язана з депутатською діяльністю", що має ознаки порушення вимог щодо запобігання конфлікту інтересів, ідеться в повідомленні агентства.

Співробітники НАЗК також склали і передали до суду протокол щодо першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі України Максима Нефьодова. За даними агентства, він був у складі наглядової ради Каховського заводу електрозварювального устаткування та не вжив заходів щодо припинення цих повноважень у зв'язку з призначенням на посаду в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.

"Ці дії свідчать про вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією, за ч. 2 ст. 172-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності)", – зазначили в НАЗК.

Два адмінпротоколи агентство склало щодо заступника міністра інфраструктури Юрія Лавренюка. За даними НАЗК, він не повідомив про конфлікт інтересів, коли розглядав звернення, в якому, серед іншого, розглядали питання, що стосується його притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Нацагентство також склало протоколи за порушення обмежень щодо одержання подарунків стосовно колишнього заступника голови Львівської ОДА Ірини Гримак, директора департаменту освіти і науки Львівської ОДА Любомири Мандзій та колишнього директора департаменту економічної політики Львівської ОДА Романа Филипіва.

Крім того, співробітники НАЗК склали адмінпротоколи щодо голови Березанської міської ради Київської області Володимира Тимченка та головного лікаря Монастирищенської центральної районної лікарні Наталії Мороз, які не надали інформації на запит агентства.

Нацагентство з питань запобігання корупції створили у 2015 році.

Агентство, серед іншого, займається перевіркою декларацій держслужбовців та їхнього способу життя, пошуком інформації про зловживання владою або корупцію. Запуск НАЗК був однією з вимог Євросоюзу для надання Україні безвізового режиму.