Нардепка Кравчук про ризики "карантину вихідного дня": Заклади культури й так перебувають на межі життя та смерті

Кравчук: Наш комітет робить усе можливе для того, щоб підтримати індустрію і зберегти її життєздатність

Фото: Yevheniya Kravchuk / Facebook

Заступниця голови парламентської фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук звернулася до уряду України із проханням зважити позитивні й негативні моменти "карантину вихідного дня".

Парламентський комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики звернувся до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля із заявою щодо введення у країні "карантину вихідного дня". Про це 9 листопада у Facebook написала заступниця голови фракції партії "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

"Сьогодні дізналися про те, що планується запровадити заборону на діяльність установ культури (кіно, театри, музеї) під час "карантину вихідного дня". Те, що заклади культури і так перебувають на межі життя і смерті, ми знаємо вже не перший місяць. Наш комітет робить усе можливе для того, щоб підтримати індустрію і зберегти її життєздатність, адже пандемія не вічна. Заборона працювати на вихідних – це автоматично мінус 50% виручки", – зазначила нардепка.

За її прогнозами, левову частку закладів культури закриють, щоб не платити зарплат і податків.

"І це при тому, що якраз заклади культури є найбільш дисциплінованими щодо виконання всіх санітарних вимог: дистанція, температурний скринінг, маски, антисептики. Тут намагаються зробити все, щоб і відвідувач був у безпеці, і заклад зберігся разом із працівниками", – підкреслила Кравчук.

Вона зазначила, що під загрозою закриття і заклади громадського харчування.

"Прошу Кабінет Міністрів України ще раз зважити всі "за" і "проти" і все ж стати на бік доброчесних підприємців, адже будь-який примус і будь-яке обмеження з боку держави має бути виправданим і пропорційним. Також варто поміркувати над застосуванням компенсаторних механізмів, що змогли б пом'якшити удар по підприємцях", – запропонувала народна депутатка.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов розповідав: "карантин вихідного дня" передбачає, що з 00.00 суботи до 00.00 понеділка у країні працюватимуть виключно продуктові магазини, аптеки, транспорт, автозаправні станції та ветеринарні аптеки. Ресторани, кав'ярні або інші заклади громадського харчування працюватимуть тільки на винос, підкреслив він. Якщо "карантин вихідного дня" запровадять, це дасть можливість "зупинити хвилю коронавірусної хвороби", вважає міністр.

Карантин у зв'язку зі спалахом коронавірусної інфекції в Україні запровадили 12 березня. З 11 травня у країні почали пом'якшувати обмеження. 20 травня Кабмін ввів так званий адаптивний карантин: регіональній владі дали право самостійно послаблювати обмежувальні заходи за умови відповідності низці критеріїв. 13 жовтня адаптивний карантин продовжили до кінця 2020 року.

З липня залежно від епідемічної ситуації в регіонах або в окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюють "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 (для кожного рівня діють свої карантинні обмеження).

З 9 листопада набуло чинності карантинне зонування, згідно з яким в Україні не залишилося жодної "жовтої" або "зеленої" зони, у "червоній" опинилося 13 обласних центрів.

В Україні протягом минулої доби підтвердили 8687 випадків COVID-19. Від початку пандемії захворіло 469 018 українців, одужало – 209 143. Від хвороби померло 8565 осіб.