Нардепка від "Слуги народу" підтвердила, що Україна може отримати 10 млн доз вакцини від Pfizer. Раніше вона видалила пост про це

Василевська-Смаглюк: Інформація повністю відповідає дійсності
Фото: Ольга Василевська-Смаглюк - Округ 96 / Facebook
Нардепка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк підтвердила інформацію про ймовірне доправлення в Україну 10 млн доз вакцини проти коронавірусу від Pfizer. За даними "РБК-Україна", озвучені відомості вплинули на перебіг переговорів.

Переговори про постачання в Україну 10 млн доз вакцини проти коронавірусу від Pfizer дійсно тривають. Про це 26 лютого в ефірі "4 каналу" повідомила народна депутатка від "Слуги народу" Ольга Василевська-Смаглюк, свій коментар телеканалу нардепка розмістила в Telegram.

Раніше того самого дня вона повідомила в соцмережах про постачання такої вакцини зі США в Україну, але приблизно за годину видалила свої пости.

"Що стосується цієї інформації – вона повністю відповідає дійсності. У результаті божевільної роботи нашого дипломатичного корпусу, а також Офісу президента нам вдалося вийти на проєкт контракту з виробником – це компанія Pfizer, – і зараз цей проєкт контракту спрямований до Міністерства охорони здоров'я. У ньому передбачено, що Україна може отримати 10 млн доз вакцини", – сказала нардепка.

Василевська-Смаглюк підкреслила, що подальший розвиток подій залежить від дій МОЗ України – "наскільки швидко вони підпишуть той контракт".

"РБК-Україна", посилаючись на близьке до переговорного процесу джерело, повідомило, що остаточних домовленостей ще немає, а переговори тривають. Співрозмовник видання пояснив, що озвучена вдень інформація про вакцину Pfizer "поставила під удар подальший хід переговорів", і висловив надію, що "дипломатам вдасться загладити цю ситуацію протягом кількох днів".

Зараз в Україні зареєстровано дві вакцини проти коронавірусу – від Oxford/AstraZeneca (Covishield) та від Pfizer/BioNTech.

23 лютого в Україну з Індії прибула перша партія вакцини – 500 тис. доз від Oxford/AstraZeneca (Covishield). Наступного дня, 24 лютого, в Україні стартувала вакцинація цим препаратом. Перше щеплення в країні зробили жителю Черкаської області, лікарю-реаніматологу Євгенові Горенку. Станом на 25 лютого в усіх регіонах країни вже почали робити щеплення.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першим безоплатні щеплення зроблять в Україні медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовим операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією.

Україна планує отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини компанії Pfizer (в ЮНІСЕФ говорили, що її доправлять в Україну наприкінці лютого – на початку березня) і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини виробника AstraZeneca. Також Україна, як очікують, має отримати 15 млн доз вакцини від компанії Novavax, постачання почнуть у липні. Крім цього, планують, що до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз цієї вакцини.