Нацгвардія взяла під охорону комплекс "Запорізька Січ" із розташованим на його території храмом УПЦ КП

На території комплексу розташований храм УПЦ КП
Фото: ngu.gov.ua

Представники Національної гвардії України зазначили, що їхнє завдання – не допустити нападу на історико-культурний комплекс "Запорізька Січ" чи його підпалу.

Національна гвардія України взяла під охорону розташований у Запоріжжі історико-культурний комплекс "Запорізька Січ". Про це сьогодні поінформував сайт відомства.

"Метою служби гвардійців є недопущення скоєння актів вандалізму, підпалу та інших протиправних дій. Через конфліктну ситуацію між релігійними конфесіями України Національна поліція спільно з гвардійцями перейшла на посилений режим чергування біля церковних об'єктів", – ідеться в повідомленні.

Охороняти комплекс бійці розпочали 9 січня.

"Наше завдання сьогодні – не допустити скоєння нападу або підпалу важливої для всієї України колиски української державності", – заявив начальник групи організації служби з охорони громадського порядку Максим Шека.

УНІАН зазначає, що на території комплексу розташований храм, який належить Українській православній церкві Київського патріархату (УПЦ КП).

Релігійна ситуація загострилася після інциденту 31 грудня в Запоріжжі, коли священик УПЦ Московського патріархату (МП) Євген Молчанов відмовився відспівувати дворічного хлопчика, загиблого внаслідок нещасного випадку. Причиною церковнослужитель назвав те, що дитину було охрещено в церкві Київського патріархату. Митрополит Запорізький і Мелітопольський (УПЦ МП) Лука сказав, що його підлеглий вчинив правильно.

На знак протесту до храмів УПЦ МП у різних містах стали приносити іграшки. У соціальних мережах запустили хештег #принеси_ляльку.

6 січня місцеві ЗМІ повідомили, що біля храму в Запоріжжі, де проходила акція #принеси_ляльку, невідомі побили кількох людей. У поліції Запорізької області заявили, що не виявили біля храму, де проходила акція #принеси_ляльку, ні потерпілих, ні нападників.

11 січня відкрито кримінальне провадження щодо дій окремих представників Запорізької єпархії УПЦ МП.