"Не пощастило". У національному парку в Одеській області загинуло майже 2 млн сонечок

Померлих жуків з'їдять тварини, зазначили в нацпарку
Фото: ЕРА
У національному природному парку "Тузлівські лимани" в Одеській області померло майже 2 млн сонечок. Про це 9 липня повідомив у Facebook начальник науково-дослідного відділу заповідника Іван Русєв.

"Сотні тисяч [сонечок], які змогли долетіти через "Тузлівські лимани" до суші, оселилися на піщаному пересипі, на луках і степових ділянках нацпарку і навіть в очереті. Вони мігрували через лимани в пошуках попелиць – основної їжі сонечок. Після шквальних буревіїв і зливи на узбережжі "Тузлівських лиманів" було нараховано майже 2 млн загиблих яскраво забарвлених жуків", – написав він.

Русєв вважає, що "їм не пощастило".

"Це природа і круговорот у біосфері. Така величезна кількість загиблих сонечок стає їжею для інших тварин, особливо для бокоплавів, яких у солоних лиманах безліч", – розповів учений.

Він зазначив, що жук є споконвічним жителем України і "здавна користувався великою повагою серед людей, які займаються сільським господарством завдяки тому, що його личинки і дорослі особини активно поїдають попелиць та інших шкідливих комах".

"Коли попелиць стає мало, вони змушені мігрувати в пошуках їжі. У цьому випадку можна побачити величезні скупчення цих комах, які настільки голодні, що починають кусати все, що трапляється їм на шляху", – пояснив співробітник національного парку.