Першу партію пігулок проти COVID-19 молнупіравір Україна отримає 5 лютого – Ляшко

Ляшко: Очікуємо в суботу першу поставку 60 тис. курсів препарату молнупіравір
Фото: EPA
МОЗ України очікує на постачання першої партії препарату для лікування коронавірусної хвороби COVID-19 молнупіравір 5 лютого. Про це заявив глава МОЗ Віктор Ляшко 2 лютого під час засідання парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, пише "Укрінформ".

"Очікуємо в суботу першу поставку 60 тис. курсів препарату молнупіравір, який був нами законтрактований. Це противірусний препарат прямої дії", – сказав Ляшко.

МОЗ зареєструвало молнупіравір для екстреного застосування 26 січня. Таблетки використовують для лікування COVID-19 насамперед у групах ризику, щоб убезпечити хворих від переходу з легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього і тяжкого, повідомили у відомстві.

Контекст:

Молнупіравір – розробка американських фармацевтичних компаній Ridgeback Biotherapeutics та Merck Sharp & Dohme.

Досі спеціальних ліків проти COVID-19 не існувало, проводили здебільшого симптоматичне лікування. Великобританія стала першою країною у світіяка схвалила молнупіравір (Lagevrio) для лікування коронавірусної інфекції.

Окрім молнупіравіру, проти коронавірусу розробили також пігулки Paxlovid, виготовлені компанією Pfizer. За інформацією виробника, Paxlovid знижує ймовірність госпіталізації або смерті на 89% у пацієнтів із груп ризику. Препарат уже схвалили у США і Європі.

У МОЗ 17 грудня 2021 року повідомили "Укрінформу", що Україна підписала контракт на постачання 300 тис. курсів молнупіравіру. Також Україна підписала контракт на закупівлю 300 тис. курсів препарату Paxlovid.