Податкова вперше дістала дані про рахунки українців за кордоном – Міністерство фінансів України

Українська сторона передала інформацію про фінансові рахунки нерезидентів до податкових органів інших країн
Фото: depositphotos.com

Державна податкова служба України передала інформацію про фінансові рахунки нерезидентів до податкових органів інших країн, а також отримала від них дані про рахунки податкових резидентів України. Про це 4 жовтня повідомили в Міністерстві фінансів України.

Як зазначили в повідомленні, це був перший міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки за стандартом Common Reporting Standard (CRS) і "важливий крок у напрямі підвищення прозорості фінансових операцій та боротьби з ухиленням від сплати податків".

Зокрема, предметом обміну стала інформація про фінансові рахунки, які ведуть фінансові установи і які належать резидентам юрисдикцій-партнерів, а саме: ім'я власника, його адреса, податкове резидентство, податковий номер, дата й місце народження, дані про фінансову установу, дані про рахунок.

Автоматичний обмін податковою інформацією є частиною зобов'язань України у процесі інтеграції до ЄС, він спрямований на підвищення прозорості податкової сфери.

"Завдяки обміну Україна зможе ефективніше боротися з ухиленням від сплати податків, що сприятиме додатковим податковим надходженням, а отже, економічній стабільності та розвитку країни", – зазначили у відомстві.

Контекст:

З 10 вересня Нацбанк обмежив використання карток за кордоном. Нові правила стосуються операцій із нерухомістю, а також купівлі годинників і коштовностей.