"Різдво тепер – світська вечірка". Глава УГКЦ заявив, що "навіть у "Гаррі Поттері" була фігура викрадача Різдва"

Святослав: Світ магії не має нічого спільного зі справжньою релігійною дійсністю
Фото: Блаженніший Святослав, глава УГКЦ / Facebook

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав Шевчук закликав повернути "вкрадене Різдво" Христу.

Глава Української греко-католицької церкви (УГКЦ) Святослав Шевчук в інтерв'ю на радіо "Марія" розповів, що в Україні Різдво Христове перетворюють на світське Різдво без новонародженого Ісуса.

За словами Святослава, коли святкують Різдво і не говорять, чиє воно, виходить "святкування Різдва без новонародженого". Він зазначив, що це новий феномен, на який ще немає відповіді.

"Є Новий рік  як світська вечірка, і Різдво – як релігійна подія, яке святкували насамперед віруючі люди. Світське Різдво тепер – це ще одна світська вечірка", – заявив він.

На його думку, світське Різдво має три головні риси.

"[Перша риса] воно є комерціалізованою подією. Це потужна кампанія для шопінгу. У нашій традиції ми дарували подарунки не на Різдво, а на святого Миколая. А тепер створюється певний бренд різдвяних закупівель. Друга риса світського Різдва – день якоїсь магії, чаклунства, казок, які ми знаходимо в історії про Гаррі Поттера. Я це зрозумів, коли почув, що організатори ялинки на Софійській площі поставили на неї капелюх. Зрештою, ялинка таки отримала Віфлеємську зірку, але капелюх поставили збоку, а під ним крісло. Як з'ясувалося, це зробили для того, щоб сідати під ним і загадувати бажання. У "Гаррі Поттері" теж було Різдво, навіть була фігура викрадача Різдва... Але той світ магії не має нічого спільного зі справжньою релігійною дійсністю. І третя риса – світське Різдво, яке позбавлене всякого релігійного змісту. Його святкують представники різних релігій, навіть невіруючі. Святкують як якусь можливість для свята, але не як Різдво Христове", – пояснив він.

Святослав розповів, що через ці тенденції папа Франциск називає таке секуляризоване Різдво "вкраденим Різдвом". Він вважає, що християни "втрачають монополію на Різдво".

"Це дійсно виклик, тому що цю нову культуру, яка ось випливає, ми покликані євангелізувати. Ми маємо це "вкрадене Різдво" повернути Христу. Ми маємо внести контекст рятівника у суспільство, яке женеться за комерцією, за магією, втрачаючи зв'язок із Богом, який є тут і зараз", – додав він.

Глава УГКЦ підсумував, що "ми можемо стати схожими на тих, до кого стукало святе сімейство, а їм відповідали: вам тут місця немає".

Спікер Православної церкви України, архієпископ Євстратій заявляв, що концепцію прикраси головної ялинки України на Софійській площі в Києві свідомо задумали так, щоб у людей було якнайменше асоціацій із Різдвом. Він висловив надію, що "хвиля громадського обурення допоможе одуматися та повернутися до традиційніших видів оформлення".

11 грудня 2020 року у центрі Києва на Софійській площі закінчили прикрашати головну ялинку країни. Цього року дерево вперше штучне, його висота – 31 м. На верхівці ялинки був 58-кілограмовий магічний капелюх. 13 грудня з верхівки головної ялинки його зняли.

Із 2017 року за рішенням Верховної Ради в Україні вихідними днями оголосили і 25 грудня, і 7 січня.