РНБО на нараді 23 червня розгляне загрозу "індійського" штаму коронавірусу – Радуцький

За словами Радуцького, є ризик, що хвиля штаму коронавірусу "Дельта" дійде й до України
Фото: Михайло Радуцький / Facebook
23 червня планують засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО), на ньому розглянуть загрозу появи "індійського" штаму коронавірусу ("Дельта") в Україні. Про це 22 червня в Telegram повідомив голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги і страхування, нардеп від "Слуги народу" Михайло Радуцький.

"Завтра планується нарада у РНБО, на якій одне з питань стосується саме загрози появи в Україні "індійського" штаму. Українці втомилися від карантинних обмежень, але ситуація дійсно загрозлива", – зазначив парламентарій.

За словами Радуцького, є ризик, що "хвиля дійде і до України".

"За даними Public Health England (виконавче агентство МОЗ Великобританії. – "ГОРДОН"), "Дельта"-штам в 1,6 раза агресивніший, ніж уже добре нам відомі, у 2,3 раза частіше призводить до госпіталізації, в 1,5 раза частіше – до реанімації. Для початку спалаху в регіоні достатньо невеликої кількості інфікованих – вірус настільки агресивний, що навіть одна хвора людина може спровокувати хвилю епідемії", – написав Радуцький.

На його думку, РНБО має розглянути питання повернення обов'язкового ПЛР-тестування на кордоні України, посилення контролю щодо карантинних обмежень, прискорення вакцинації у країні, а також продовжити інтенсивну підготовку опорних лікарень до ймовірної четвертої хвилі COVID-19.

Водночас Радуцький підкреслив, що в Україні поки немає технічної можливості самостійно виявляти "індійський" штам коронавірусу.

"Нещодавно МОЗ направило до лондонської лабораторії 500 зразків із різних регіонів. Також ми очікуємо від ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров'я. – "ГОРДОН") нові тест-системи, здатні одразу визначати штам "Дельта", – додав нардеп.

Як повідомив 22 червня пресцентр Офісу президента (ОПУ), Україна може ввести додатковий контроль і обмеження на поїздки у країни, де швидко поширюється штам коронавірусу SARS-CoV-2 "Дельта". Про це йшлося під час селекторної наради у президента. За її підсумками, Міністерство закордонних справ і Міністерство охорони здоров'я мають підготувати пропозиції щодо доцільності вжиття таких заходів.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року ВООЗ оголосила поширення коронавірусу пандемією. За даними Університету Джонса Гопкінса, за час пандемії у світі підтвердили понад 178,8 млн випадків зараження, померло 3,9 млн людей.

Уперше виявлений в Індії штам коронавірусу "Дельта" зареєстрували вже в 92 країнах, повідомили 22 червня у ВООЗ. Він стає домінантним у світі через високу здатність передаватися від людини до людини, зазначали в організації.

За словами епідеміологині ВООЗ Марії ван Керкгове, зараження варіантом коронавірусу "Дельта" збільшує ризик госпіталізації, але доказів, що штам є смертоноснішим, немає.

За даними міністерства охорони здоров'я Англії, штам коронавірусу "Дельта" виявився на 60% активнішим за штам "Альфа", або "британський" варіант. Він спричиняє важчі симптоми, але для підтвердження цих висновків необхідні додаткові дослідження.

"Індійський" штам вірусу SARS-CoV-2, окрім Великобританії, набув поширення в сусідній з Україною РФ. За словами мера Москви Сергія Собяніна, майже 90% заражень у столиці Росії пов'язані з новим штамом "Дельта". Про це він повідомляв 18 червня в ефірі російського "Первого канала".

Через поширення у світі штаму коронавірусу "Дельта" відвідувати РФ, а також Аргентину, Індію, Південну Африку, Мексику і Бразилію заборонив своїм громадянам Ізраїль.