Росія поширює фейки про мовних інспекторів в Івано-Франківську – РНБО

Мовні інспектори мають почати працювати в Івано-Франківську лише із жовтня
Фото: depositphotos.com

У соціальних мережах поширюють неправдиву історію про начебто побиття в Івано-Франківську так званого мовного інспектора. Про це 22 вересня поінформував у Telegram Центр протидії дезінформації, створений при Раді національної безпеки і оборони (РНБО) України.

 "У соціальних мережах поширюється повідомлення про нібито побиття в Івано-Франківську чоловіка, який став "мовним інспектором". Верифікувавши інформацію в Головному управлінні Національної поліції в Івано-Франківській області, центр повідомляє, що за останній час у місті не було жодних повідомлень стосовно будь-яких злочинів, скоєних на мовному ґрунті", – ідеться в повідомленні.

У РНБО заявили, що такі фейки активно поширює російська пропаганда для створення ілюзії розколу в українському суспільстві навколо мовного питання.

"Варто зауважити, що ініціатива про "мовних інспекторів" не працює, вона лише була озвучена на рівні ідеї, чим скористалася роспропаганда", – пояснили автори повідомлення.

Центр протидії дезінформації показав скріншот із соцмереж користувача, чий профіль зараз закритий.

Контекст:

Появу в Івано-Франківську мовних інспекторів анонсував 9 вересня мер міста Руслан Марцінків. 17 вересня він повідомив, що інспектори почнуть працювати 1 жовтня.

У липні 2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Згідно із законом, українська мова є обов'язковою для використання в органах державної влади і місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя. Із січня 2021 року всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів українською мовою, на прохання клієнта можуть використовувати іншу мову, прийнятну для обох сторін.

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.