СБУ затримала в Харківській області священника УПЦ МП. За даними спецслужби, він був агентом ГРУ РФ і готував удар по ешелонах ЗСУ

Настоятеля одного із харківських храмів УПЦ МП завербувала спецслужба РФ ще до повномасштабної війни, зазначили у СБУ
Фото: Служба безпеки України / Facebook

СБУ повідомила у Facebook 1 серпня, що запобігла серії повітряних російських ударів по об'єктах "Укрзалізниці" в Харківській області.

У спецслужбі розповіли, що в підсумку спецоперації нейтралізували агентурну мережу Головного управління Генштабу ЗС РФ, яка коригувала обстріли по об'єктах критичної інфраструктури України.

"Затримано двох агентів воєнної розвідки РФ, які готували обстріл ешелонів ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку й боєприпаси на передову", – ідеться в повідомленні.

Головним фігурантом виявився російський громадянин, настоятель одного із харківських храмів УПЦ МП, якого завербувала спецслужба РФ ще до повномасштабної війни, наголосили у СБУ.

Там зазначили, що після початку війни на нього вийшов кадровий співробітник російського ГРУ.

"Під час дистанційного контакту ворожий спецслужбіст поставив перед кліриком завдання: зібрати інформацію про графіки й маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківської області. Щоб отримати розвіддані, священник залучив свого знайомого – працівника місцевої філії "Укрзалізниці", – ідеться в повідомленні.

Правоохоронці встановили, що чиновник дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення й прибуття, а також місця розвантаження поїздів сил оборони.

"Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат у месенджері. Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених "смайлів" у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв'язку фігуранти видаляли листування", – наголошують у повідомленні.

Після отримання "розгорнутого звіту" окупанти планували вогневе ураження за вказаними координатами, додали в СБУ.

Обох фігурантів затримали у власних квартирах, під час обшуку в них вилучили мобільні телефони й сім-картки з доказами розвідувально-підривної діяльності.

Клірика і його спільника повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване розповсюдження інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, скоєне в умовах воєнного стану), вони перебувають під вартою, резюмували у СБУ.

Контекст:

Російські окупанти регулярно обстрілюють Харків і область із різних видів озброєння. 13 липня війська РФ обстріляли залізничні об'єкти в Будах Харківської області, є загиблі й постраждалі.

Окрім того, у ніч на 1 серпня окупанти вдарили "Іскандером" по залізничній станції в Ізюмі Харківської області, пошкоджено колії, локомотиви, вантажні й пасажирські вагони.