Шимків: Вільний доступ до вакцин проти COVID-19 з'явиться не раніше ніж на початку 2022 року

Дмитро Шимків: Поки вакцини виготовлятимуть і постачатимуть на вимогу держав
Фоток: пресслужба Darnitsa Group
У вакцинах проти коронавірусу існує глобальна потреба, а потужності компаній, які їх виготовляють, – обмежені, тому вільний доступ до вакцин з'явиться тоді, коли глобальні потреби будуть задоволені, пояснив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків.

Люди в різних країнах зможуть отримати вільний доступ до вакцин проти COVID-19 не раніше, ніж на початку наступного року. Про це в ефірі радіо НВ, присвяченому спільному спецвипуску "Перемогти корону" журналу НВ і британського The Economist, заявив голова ради директорів Darnitsa Group Дмитро Шимків. Запис ефіру опубліковано на YouTube-каналі НВ.

За словами Шимківа, причина нешвидкого виходу препаратів на вільний ринок – у глобальній потребі світу у вакцинах.

"Вільний доступ до вакцин з'явиться на початку наступного року. На сьогодні в цих препаратах є глобальна потреба світу, а потужності компаній, які їх виробляють, – обмежені. Відповідно, вільний доступ до вакцин з'явиться тоді, коли глобальні потреби будуть задоволені. А поки їх виготовлятимуть і постачатимуть на вимогу держав", – зазначив Шимків.

Коментуючи питання вільного пересування людей світом, він не відкидає, що окремі країни будуть лояльнішими до історії вакцинації і, відповідно, умови їхнього відвідування будуть менш жорсткими. Шимків припустив, що питанням універсалізації ковідного паспорта займатиметься Всесвітня організація охорони здоров'я, яка допоможе країнам урегулювати розбіжності. Голова ради директорів Darnitsa Group також пояснив, як вираховують відсоток ефективності тієї чи іншої вакцини.

"Коли відбувається тестування вакцини, є вибірка людей, які тестують її, і є група людей, які отримують плацебо. Учасники не знають, у кого плацебо, а в кого реальна вакцина. Це називається подвійне сліпе тестування. Далі, відповідно, відбувається спостереження за людьми, які отримали реальні препарати. І в певні часові проміжки після введення препарату відбувається замірювання: скільки людей захворіло у кожній групі, а скільки – ні. Ось цей відсоток ефективності й означає, скільки людей у вибірці серед вакцинованих не захворіли по відношенню до групи плацебо", – сказав Шимків.

Він також розповів, що в різних країнах, що брали участь у дослідженні, відсоток ефективності вакцин може варіюватися, і розраховували його, ґрунтуючись лише на отриманих власних даних. Як приклад він навів Sinovac. Повідомляли про ефективність препарату цього виробника за проміжними результатами досліджень в Індонезії на рівні 65%, у Туреччині – 91%, а у Бразилії – 50%. Але жодна країна не надала необхідної інформації про те, яку кількість вакцинованих людей додано в аналіз ефективності, якого вони віку, якою була тривалість спостереження за вакцинованими і, зрештою, якою була епідеміологічна ситуація у країні протягом спостереження.

На думку Шимківа, коли йдеться про порівняння вакцин і їхньої ефективності, необхідно мати повну інформацію про особливості дослідження, сукупно оцінювати результати, отримані в різних країнах для однієї й тієї самої вакцини, і розуміти, що таке оцінювання ефективності зроблено на достатній вибірці людей.

Відео: Радіо НВ / YouTube

Головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко розповідав, що перша партія вакцини в межах глобальної ініціативи COVAX надійде в Україну орієнтовно 15 лютого, тоді ж почнеться кампанія з вакцинації. У першій партії буде 117 тис. доз мРНК-вакцини від Pfizer/BioNTech.

Згідно з національним планом, 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією протягом 2021–2022 років. 29 січня його схвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Згідно з національним планом імунізації, на першому етапі планують щепити 367,5 тис. осіб.

1,9 млн доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac МОЗ планує закупити в української компанії "Лекхім", яка здобула квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Очікують, що перші 700 тис. доз доставлять в Україну до кінця лютого.

25 січня президент України Володимир Зеленський анонсував отримання країною "першого мільйона" доз вакцини проти коронавірусної інфекції COVID-19 "від провідної світової компанії".

29 січня Зеленський підписав закон, що дозволяє зареєструвати в Україні вакцини проти коронавірусу. Документ, зокрема, забороняє реєстрацію препаратів, розроблених у країні-агресорі (Росії).

За даними агентства Bloomberg станом на 1 лютого, у світі зробили вже понад 98 млн щеплень проти коронавірусу, кампанії стартували в 62 країнах.