Ситуація в енергосистемі України покращилася після під'єднань енергоблоків на АЕС – міністр енергетики

За словами Галущенка, по всій країні триває ремонтна кампанія, яка за обсягом робіт значно перевищує торішню
Фото: mev.gov.ua

Ситуація в енергосистемі України суттєво покращилася після того, як "Енергоатом" достроково завершив плановий ремонт енергоблока на одній з АЕС і під'єднав його до мережі. Про це 24 липня заявив міністр енергетики України Герман Галущенко, повідомила пресслужба відомства. 

Міністр підкреслив, що запуск блока "насправді відчула вся Україна" – вимкнень стало значно менше. 

"Те, що роблять сьогодні енергетики, – це дійсно героїчна праця. Тому що питання не просто скоротити ремонтну кампанію. А це ще і скоротити в такий спосіб, із дотриманням усіх вимог ядерно-радіаційної безпеки", – наголосив Герман Галущенко.

За його словами, по всій країні триває безпрецедентна ремонтна кампанія. За обсягом робіт вона значно перевищує торішню.

Пресслужба "Укренерго" зазначила, що обмежень стало менше не тільки завдяки тому, що зменшився дефіцит потужності, але й тому, що споживання електроенергії в Україні станом на ранок 25 липня на 6% менше, ніж прогнозували, через спад спеки. Крім того, сонячна погода й помірна температура сприяють збільшенню виробництва електроенергії на сонячних електростанціях.

25 липня обмеження електропостачання прогнозують лише ввечері – із 16.00 до 22.00 діятиме одна черга вимкнень. 

Водночас у Міненерго підкреслили, що значний дефіцит потужностей в енергосистемі залишається. 

24 липня Міненерго повідомляло, що один з атомних блоків достроково вивели з планового ремонту. Тиждень тому, 17 липня, ще один блок АЕС також під'єднали до енергосистеми раніше від запланованого терміну.

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Із травня у країні знову почалися масштабні віялові вимкнення світла.

4 червня в уряді заявили, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.

Державна інспекція з енергетичного нагляду прогнозувала 19 червня, що протягом найближчих півтора місяця ситуація з постачанням електроенергії залишатиметься складною. На полегшення очікують лише в серпні, коли з ремонту виведуть атомні енергоблоки. Якщо не буде нових масованих російських обстрілів об'єктів енергетики України, з осені є шанси уникнути вимкнень світла, обіцяють в "Укренерго".