Ситуація зі спекою щороку може погіршуватися – Укргідрометцентр

Спекотних днів ставатиме дедалі більше
Фото: EPA

Зараз фіксують тенденції щодо погіршення щороку ситуації з аномальною спекою. Про це повідомила речниця Укргідрометцентру Наталія Птуха під час брифінгу в Media Center Ukraine 17 липня.

"Такі умови прослідковувалися не тільки на території України й південно-східної Європи, але й у США також. У нас були по західному узбережжю зафіксовані максимально високі значення температур, абсолютні максимуми за всю історію спостережень для певних метеостанцій. І така тенденція зберігається, і з року в рік періодів із теплою погодою, із хвилями тепла стає дедалі більше, а періодів із холодною погодою стає все менше. Така залежність є, і кліматологи всього світу про це говорять", – сказала вона.

Птуха зазначила, що протягом останнього року кожен місяць ставав аномально теплим, дуже високі значення температур були практично по всій земній кулі, й уже на півтора градуса перевищено прогнозовану температуру зими.

Також вона розповіла, що найближчим часом температура повітря в Україні дещо зміниться, однак різкого зниження поки не буде. "Після того як 18–19 липня відбудеться перебудова, знову на нашу територію почне впливати інший антициклон, не настільки вже спекотна повітряна маса буде в його системі. Але все одно досить високі значення температури, більш притаманні кліматичним нормам для українського літа, будуть присутні", – сказала вона.