"Соромно називатися кандидатом наук". Український учений спалив диплом кандидата на знак протесту проти захисту Киви

Ябчанка: Закликаю інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю
Фото: Ябчанка Олександр / Facebook
Кандидат медичних наук, викладач Львівського католицького університету Олександр Ябчанка 26 квітня спалив диплом кандидата наук й опублікував відповідне фото у Facebook.

"3 квітня 2014 року мені присудили науковий ступінь кандидата медичних наук. Сьогодні [нардеп від ОПЗЖ] Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію. Комісія з 13 членів одноголосно проголосувала за. Зважаючи на це, мені надалі соромно називатися кандидатом наук. Це звання остаточно дискредитовано", – написав учений.

Він попросив вважати свій пост офіційною заявою з вимогою позбавити його наукового ступеня кандидата медичних наук.

"Закликаю інших кандидатів та докторів наук вчинити аналогічно і не йти на компроміси із совістю. Лише так у нас може з'явитися шанс на науку, за яку нам не буде соромно перед нашими нащадками", – підкреслив Ябчанка.

Ябчанка – педіатр, 2017 року працював радником тодішньої міністерки охорони здоров'я Уляни Супрун.

Контекст:

Кива 26 квітня захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю "механізми державного управління". Члени комісії проголосували одностайно: 13 – за. Проти не проголосував ніхто.

Підготовку до захисту активно обговорювали в соцмережах, але сам він заявив, що "не може зрозуміти, що так схвилювало суспільство" і чому "треба підняти якийсь хайп".

Тепер Кива одержуватиме надбавку 15% до посадового окладу. Після затвердження його ступеня Міністерством освіти і науки він стане 13-м кандидатом наук серед нардепів від ОПЗЖ, зазначало "Чесно".

За даними руху "Чесно", Кива закінчив Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого (спеціальність – "правознавство") і Національну академію внутрішніх справ України (спеціальність – "право"). Також навчався в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка (спеціальність – "педагог-психолог") і Полтавському нафтовому геологорозвідувальному технікумі (кваліфікація – "технік-механік").

У 2014–2015 роках Кива працював заступником начальника міліції Донецької області, 2015-го – Херсонської. У 2015–2016 роках був головою департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції України, у травні 2016-го його звільнили з Нацполіції. У 2016–2017 роках Кива був радником міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова.

Кива двічі балотувався в Раду як самовисуванець: у 2013 році на повторних виборах у 223-му окрузі в Києві (набрав 20 голосів, або 0,02%, і розділив 55-те місце з іще одним кандидатом) і у 2016 році на проміжних виборах у 183-му окрузі в Херсонській області (посів сьоме місце, здобув 1048 голосів, або 3,91%). У 2019 році Кива балотувався у президенти, посівши 29-те місце (5869 голосів, або 0,03%), того самого року його обрали до Ради за списком ОПЗЖ.

Кива є членом правоохоронного комітету, ініціатором 34 проєктів законів і проєктів постанов.

Чинними актами стали три ініціативи – два проєкти законів, ініційовані спільно з іншими членами комітету (№2256 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін" і №2456 "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів"), а також постанова "Про висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапці".