Степанов на нараді із Зеленським не зміг назвати дату постачання вакцини проти коронавірусу в Україну

Степанов: Ми очікуємо поставку вакцини в Україну і, як тільки вона прийде, відразу почнемо вакцинацію

Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook

Міністерство охорони здоров'я України планує, що вакцини проти коронавірусної інфекції в Україну доправлять найближчим часом, сказав глава МОЗ Максим Степанов на нараді у президента Володимира Зеленського. Сьогодні на брифінгу міністр говорив, що "дуже розраховує", що перше щеплення в Україні зроблять до кінця тижня.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов 16 лютого на нараді у президента Володимира Зеленського не зміг назвати конкретну дату постачання вакцин проти коронавірусної інфекції в Україну. Це випливає з повідомлення Офісу президента.

У релізі написано, що Зеленський запитав, коли в Україну надійдуть перші вакцини і коли почнеться вакцинація.

"Очільник МОЗ повідомив, що його відомство проводить активні переговори з різними країнами та постачальниками й передбачає, що доставка вакцини відбудеться найближчим часом", – зазначили в ОПУ.

Як передає кореспондент видання "ГОРДОН", на сьогоднішньому онлайн-брифінгу Степанов сказав, що медична інфраструктура повністю готова до старту кампанії з вакцинації.

"Сформовані мобільні бригади, які будуть вакцинувати; сформовані по прізвищах списки людей, яких будуть вакцинувати на першому етапі. Ми очікуємо поставки вакцини в Україну і, як тільки вона прийде, відразу почнемо вакцинацію. У нас була впевненість, що вакцина [яку закупив уряд] повинна бути до 15 лютого... Згідно з укладеними договорами, 1 млн доз ми очікуємо в лютому, ще 1 млн доз – у березні. [У постачальників] виникли певні проблеми логістичного характеру, я думаю, що вони будуть вирішені буквально за декілька днів... Я дуже розраховую, що на цьому тижні ми зробимо перше щеплення від коронавірусної хвороби", – розповів Степанов.

Постачання вакцини від Pfizer за програмою COVAX затримують через бюрократичні труднощі, зазначив він. Міністр підкреслив, що затримка постачання в обох випадках не залежить від України.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безоплатні щеплення українцям мають зробити в лютому. Першими вакцинують медиків, які працюють із хворими COVID-19, і військові операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей віком понад 60 років.

Планували, що вакцинація стартує 15 лютого, коли в Україну надійдуть перші партії вакцини від AstraZeneca. 14 лютого Степанов повідомив, що постачання затримують, препарат очікують у країні 16–17 лютого. Він сказав, що процес відвантаження вже триває, про це саме міністр говорив 12 лютого.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування продемонструвало, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Окремо влада закупить ще 12 млн доз вакцини від AstraZeneca і Novavax (США), постачання цих препаратів мають розпочати в лютому. Окрім того, планують, що в Україну до кінця лютого надійдуть перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього в китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз вакцини.

Як зазначило "РБК-Україна" з посиланням на головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, з 1 березня охочі зробити щеплення проти коронавірусу зможуть записатися на вакцинацію за допомогою сімейного лікаря, на спеціальному інформаційному порталі або на гарячій лінії за телефоном 0-800-60-20-19.

За даними агентства Bloomberg на 16 лютого, у світі зробили понад 176 млн щеплень проти коронавірусу, вакцинацію розпочали у 78 країнах.