Степанов назвав нові терміни початку вакцинації проти COVID-19 в Україні

Степанов заявив, що на першому етапі щеплення зроблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19
Фото: Maksym Stepanov / Facebook
Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що вакцинацію всіх медичних працівників в Україні почнуть у лютому.

Вакцинацію проти COVID-19 в Україні можуть почати протягом наступних семи – десяти днів. Про це 16 лютого заявив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов під час онлайн-конференції Американсько-української ділової ради, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Ми почнемо вакцинацію всіх медичних працівників у лютому. Найімовірніше, максимально це буде протягом наступних 10 днів або тижнів", – заявив міністр.

За його словами, МОЗ України очікувало на постачання вакцини в середині лютого цього року.

Він зазначив, що на першому етапі щеплення зроблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, – це приблизно 367 тис. співробітників державних і комунальних закладів у разі вакцинації 100% представників цієї категорії.

На другому етапі заплановано вакцинацію всіх медпрацівників, зокрема тих, які працюють у комерційних лікарнях.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безплатні щеплення українцям мають зробити в лютому. Першими вакцинують медиків, які працюють із хворими на COVID-19, і військових операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть прищепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки й освіти, а також людей віком від 60 років.

Передбачали, що вакцинація стартує 15 лютого, коли в Україну надійдуть перші партії вакцини від AstraZeneca. 14 лютого Степанов повідомив, що постачання затримують, препарат очікують у країні 16–17 лютого. Він сказав, що процес відвантаження вже триває, про це саме міністр говорив 12 лютого.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування засвідчило, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує безкоштовно отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer та від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Окремо влада закупить ще 12 млн доз вакцини від AstraZeneca і Novavax (США), постачання цих препаратів мають почати в лютому. Окрім цього, очікують, що в Україну до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Загалом у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз вакцини.

Як зазначило "РБК-Україна" з посиланням на головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, з 1 березня охочі зробити щеплення проти коронавірусу зможуть записатися на вакцинацію через сімейного лікаря, на спеціальному інформаційному порталі або через гарячу лінію за телефоном 0-800-60-20-19.

За даними агентства Bloomberg станом на 16 лютого, у світі зробили понад 176 млн щеплень проти коронавірусу, вакцинацію почали в 78 країнах.