Степанов заявив, що Україна отримає 37 млн доз вакцин проти коронавірусу 2021 року

Україна протягом найближчих місяців очікує отримати майже 5 млн доз вакцин проти коронавірусу, повідомив Степанов
Фото: ЕРА
Міністерство охорони здоров'я уклало контракти на закупівлю 14 млн доз вакцин проти коронавірусної інфекції COVID-19, ще 8 млн доз країна розраховує отримати за програмою COVAX, а на 15 млн доз – планує укласти контракти найближчим часом.

Міністерство охорони здоров'я України має намір протягом 2021 року одержати 37 млн доз вакцин проти коронавірусної інфекції COVID-19. Про це очільник МОЗ Максим Степанов заявив у Facebook 5 квітня.

Він розповів, що Україна вже уклала контракти на закупівлю 14 млн доз вакцин, ще 8 млн доз країна розраховує безплатно отримати в межах глобальної програми COVAX.

Степанов зазначив, що протягом квітня – травня в Україну мають привезти 4,9 млн доз вакцин.

У відео, яке опублікував міністр, він розповів, що "водночас у світі поставки зриваються і переносяться терміни". Це відбувається, тому що експорт блокують уряди країн, де виготовляють вакцини, написав Степанов.

"Ми продовжуємо вести переговори і, сподіваюся, найближчим часом домовимося про постачання в Україну ще 15 млн доз вакцин. Загалом ми матимемо не менше 37 млн доз вакцин у цьому році. Це означає, що ми безкоштовно вакцинуємо всіх бажаючих упродовж 2021 року", – додав він.

В Україні зареєстровано три вакцини проти коронавірусу: Oxford/AstraZeneca (Covishield), Pfizer/BioNTech і CoronaVac, розроблену Sinovac Biotech.

З 24 лютого українців щеплюють вакциною Oxford/AstraZeneca (Covishield), яку привезли з Індії (у першій партії було 500 тис. доз).

25 березня в Україну прибула вакцина CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech (215 тис. доз). Використовувати її планують після проведення контрольних перевірок. Очікують, що лабораторний контроль триватиме до 9 квітня.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення отримують медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовці зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки і освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.