Степанов заявив, що Україна із травня веде переговори із провідними компаніями щодо постачання вакцини проти коронавірусу

Степанов розповів про переговори щодо постачання вакцини проти коронавірусу в Україні
Фото: Максим Степанов / Facebook
Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов закликав "не маніпулювати" інформацією щодо постачання вакцини проти коронавірусу.

Україна із травня 2020 року веде переговори про постачання вакцини проти коронавірусу з різними компаніями. Про це на брифінгу 14 січня сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

У міністра запитали, чому Україна підписала контракт про постачання вакцини саме китайської компанії Sinovac і "чому країна не веде переговорів з іншими провідними виробниками вакцин".

"Україна як почала вести перемовини у травні минулого року з усіма провідними компаніями, які в той час перебували або на закінченні другої, або на початку третьої стадії клінічних випробувань, – ми так із ними і ведемо перемовини", – сказав міністр.

Він сказав, що це "можна відстежити на інформаційних ресурсах Міністерства охорони здоров'я або на його сторінці у соцмережах".

"Це все провідні компанії, які зараз у тому числі реєструють свої вакцини і почали використання вакцин у світі", – сказав міністр.

Степанов повідомив, що серед них була китайська компанія Sinovac, із якою Україна домовилася про закупівлю вакцини. Він додав, що Україна також домовилася про постачання вакцини в межах глобального механізму COVAX.

Міністр закликав "не маніпулювати" інформацією про постачання вакцини.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. В Україні від початку епідемії коронавірус підтвердили в 1,1 млн осіб, 20 376 пацієнтів померли, 837 тис. – одужали.

28 грудня стало відомо, що Міністерство охорони здоров'я України уклало контракт про постачання китайської вакцини проти коронавірусу компанії Sinovac Biotech. Постачанням займається українська фармацевтична компанія "Лекхім", яка отримала квоту на ввезення в Україну 5 млн доз вакцини від Sinovac Biotech у першому півріччі 2021 року. Із них МОЗ планує закупити 1,9 млн доз за ціною 504 грн за дозу, для українців щеплення буде безплатним. Зареєструвати препарат в Україні планують до 5 лютого.

Степанов заявляв, що перша партія прибуде в Україну в лютому. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що перші 700 тис. доз розподілять серед лікарів і людей із групи ризику відповідно до національного плану вакцинації.

Якщо ефективність вакцини виявиться нижчою за 70%, її вартість мають повернути Україні. Вакцина пройшла третій етап клінічних випробувань в Індонезії, Туреччині і Бразилії. У Туреччині дослідження продемонстрували 91,25% ефективності, в Індонезії – 65,3%, у Бразилії – узагалі 50,38%. Всесвітня організація охорони здоров'я вимагає, щоб для затвердження вакцина мала ефективність принаймні у 50% випадків, тому Sinovac долає цей поріг.

Індонезія і Туреччина схвалили препарат для використання. 13 січня в обох країнах стартувала масова імунізація населення.

"Лекхім" планує 2022 року почати виробництво вакцини проти COVID-19 від Sinovac у Харкові і згодом перенести технології всього циклу виробництва вакцин в Україні.