Суд дозволив поширювати книжку про Стуса, яку вимагав заборонити Медведчук

Заборону на поширення книжки скасовано
Фото: Vivat / Facebook
Нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук 2020 року через суд домігся заборони поширення книжки про українського поета Василя Стуса, чиїм адвокатом він був понад 30 років тому. Тепер апеляційний суд скасував цю заборону.

Київський апеляційний суд дозволив поширення книжки Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса", усупереч вимогам голови політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука. Про перемогу у справі повідомив автор книжки Вахтанг Кіпіані.

"Слава Україні! Ми виграли справу", – написав він у Facebook.

Адвокат Кіпіані В'ячеслав Якубенко розповів Суспільному, що, хоча суд скасував рішення попередньої інстанції в частині заборони використання імені Медведчука і поширення накладу, одна з вимог політика залишилася чинною. Фрагмент тексту суд відніс до інформації, яка не відповідає дійсності.

"Це про те, що адвокат Медведчук у справі Стуса був наданим і підтримуваним держбезпекою. Ми ще не отримали письмовий і повний текст цього рішення, ми не можемо сказати, з чого виходив суд, коли залишав саме цей один процент не на нашу користь", – сказав Якубенко.

Він ще не готовий сказати, чи подаватиме до Верховного Суду касаційну скаргу щодо цього фрагмента. "На сьогодні це, безумовно, значна перемога", – упевнений адвокат.

Сам Медведчук на засідання суду не з'явився, аргументуючи це зайнятістю. Його представник просив перенести засідання на інший день, але суд відхилив прохання, повідомив "Укрінформ".

Рішення Київського апеляційного суду може бути оскаржене у Верховному Суді протягом 30 днів.

Українського поета, дисидента Стуса 1980 році засудили до 10 років примусових робіт і п'ятьох років заслання за антирадянську діяльність. Адвокатом поета був Медведчук. У 700-сторінковій книжці Кіпіані "Справа Василя Стуса" зібрано архівні матеріали справи від арешту до смерті Стуса в таборі.

Медведчук через суд вимагав заборонити поширення примірників книжки. На засіданні 19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва частково задовольнив позов Медведчука і заборонив поширювати наклад книжки, у якій згадано політика. Суд визнав недостовірними три фрази з книжки, ще три такими, що порушують право на використання імені Медведчука.

Директорка з маркетингу видавництва Vivat Катерина Аврамчук повідомила, що після оголошення рішення суддів весь наклад книжки розкупили за лічені секунди. За перший день після рішення суду видавництво Vivat отримало понад 9 тис. замовлень на книжку "Справа Василя Стуса". Наразі, за словами Аврамчук, загальний наклад книжки становить 98 780 примірників.

У серпні 2018 року адвокат Медведчука вимагав видалити з фільму "Заборонений" про життя Стуса сцену процесу, в іншому разі обіцяв домагатися заборони фільму через суд. Знімальна група вирішила залишити сцену у фільмі.