"Такі люди мають стати флагманами медреформи". Тодуров протягом трьох днів зробив дві трансплантації серця

Тодуров очолює Інститут серця із 2008 року
Фото: КНП "Херсонська обласна клінічна лікарня" ХОР / Facebook
Генеральний директор Інституту серця Борис Тодуров протягом трьох днів зробив дві трансплантації серця. Про це він повідомив 4 вересня у Facebook на своїй офіційній сторінці.

"Реципієнт – 43-річний молодий чоловік у термінальній стадії серцевої недостатності. Донор – молода трагічно загибла жінка. Цього разу ішемічний час становив 83 хвилини. Серце запустилося відразу й активно запрацювало", – зазначив медик.

Він подякував рідним загиблої за дозвіл використати її органи для пересаджування.

Журналістка, членкиня наглядової ради організації "Твоя опора" Ірина Заславець 2 вересня у Facebook написала, що українські медики пересадили серце, дві нирки і печінку, за одну ніч зберігши чотири життя.

"Донор – 40-річна жінка, яка померла в шостій міській лікарні Києва. Інсульт. Після того, як лікарі зрозуміли, що мозок мертвий, пацієнтку не врятувати, її рідні погодилися на трансплантацію", – повідомила вона.

Серце померлої Тодуров із командою пересадили в Інституті серця, його вживили пацієнту з рідкісною четвертою групою крові.

"Ця операція стала 14-ю в Україні за цей рік і 23-ю від миті відновлення трансплантацій у грудні 2019-го", – підкреслила Заславець.

За її інформацією, одну нирку пересадили 49-річному пацієнтові Київського міського центру нефрології та діалізу, другу – пацієнтові Київської обласної лікарні. Печінку пересадили пацієнтові приватної клініки "Оберіг".

Керівник центру трансплантації органів, хірургії печінки та підшлункової залози Київської обласної клінічної лікарні Михайло Загрійчук 3 вересня зазначив у Facebook, що відчув із командою позитивні результати роботи єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

За його словами, раніше у клініці пересаджували органи, які з'являлися в обласній лікарні. Завдяки розподілу органів одну з нирок пересадили хворому з Черкас, якого серед ночі привезли до Києва.

"Пересадка пройшла успішно, і вже сьогодні пацієнта перевели з реанімації в палату. У нашій практиці орган з іншого закладу нам дістається вперше", – заявив Загрійчук.

Українська телеведуча Наташа Влащенко 4 вересня у Facebook написала, що такі люди, як Тодуров, "мають стати флагманами принципово нових медреформ".

"Поки ми спали, Борис Михайлович Тодуров робив ще одну пересадку серця", – підкреслила Влащенко.


Контекст:

Тодуров очолює Інститут серця (раніше установа мала назву Київський міський центр серця) із 2008 року.

Першу операцію на серці зробив у віці 22 років – оперував трирічну дитину із вродженою вадою серця. На сьогодні провів приблизно 14 тис. операцій.

2001 року вперше в Україні здійснив трансплантацію серця людини, а за 15 років провів першу в Україні операцію з імплантації механічного серця.

В інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман Тодуров говорив, що проводить 700 операцій на рік, а найменший його пацієнт важив 600 грамів.