Танкер Delfi із пляжу в центрі Одеси прибирають російські буксири – ЗМІ

Delfi затонув під час шторму в листопаді 2019 року
Фото: Максим Куций / Facebook

За даними видання Delo.ua, у черговій спробі підйому танкера Delfi, який зазнав аварії на пляжі Одеси минулого року, беруть участь буксири з Росії Diamond N і Topaz N, які належать морському торговельному порту "Новороссийск".

У новій спробі поставити на кіль танкер Delfi, який зазнав аварії на одному із пляжів Одеси минулого року й досі затоплений, беруть участь російські буксири. Про це пише портал Delo.ua. За даними видання, буксири Diamond N і Topaz N належать морському торговельному порту "Новороссийск" і є частиною портофлоту компанії "Трансшип".

"Власник групи "Трансшип" Андрій Іванов давно відомий як у галузі, так і далеко за її межами. "Трансшип" раніше фігурував у справах, пов'язаних із незаконним обслуговуванням російських суден. Окрім усього іншого, Іванов 2015 року зареєстрував компанію з обслуговування суден в анексованому Криму. Щорічно, за даними ЗМІ, у Керченській протоці тільки з танкерами, що транспортують нафтопродукти, судна "Трансшип" проводять понад 300 швартових операцій", – зазначають автори статті.

Журналісти нагадали, що буксири увійшли в акваторію України в липні 2020 року.

"Посадовці стверджують, що буксир [Diamond N] узяли в оренду в української компанії "Трансшип" і приписали в Гонконзі у власності в компанії Henford Logistics Ltd. Водночас ЗМІ провели розслідування і довели, що кінцевий власник буксирів – Російська Федерація. Журналісти з'ясували, що ще 2010 року ВАТ "Флот НМТП", яке належить до групи компаній "Новороссийский морской торговый порт", придбало 80% акцій китайського пароплавства Henford Logistics Ltd, який базується в Гонконгу. Зі свого боку, за даними Центру кіберпошуку інформаційної системи інтегрованого реєстру компаній (ICRIS), що дає змогу здобути інформацію про зареєстровані та збережені в реєстрі компанії Китаю, директоркою Henford Logistics Ltd є громадянка Росії з Новоросійська Інна Кузнєцова", – стверджує видання.

Автори підкреслили, що ця ситуація вже зацікавила СБУ і РНБО.

Танкер Delfi затонув біля пляжу в Одесі під час шторму в листопаді 2019 року. Delfi повільно дрейфував біля пляжу "Дельфін", доки не сів на мілину. Він перекинувся, судно затопило. За даними ЗМІ, Delfi міг бути причетним до контрабанди нафти. Після корабельної аварії вміст нафтопродуктів в акваторії перевищив норму у 157 разів.