Тарахкотелик: "Межигір'я" не розглядають як цілісний комплекс, його хочуть почати дробити

"Межигір'я" перейшло у власність держави 2017 року після низки судових процесів
Фото: depositphotos.com

В інтерв'ю виданню "ГОРДОН" голова громадської організації "Національний парк України "Межигір'я" і комендант парку Денис Тарахкотелик заявив про "грандіозну схему державних органів", спрямовану на те, щоб роздробити комплекс парку.

Коментуючи появу в "Межигір'ї" членів міжвідомчої комісії, яка проводить інвентаризацію парку згідно із законом про створення парку-пам'ятки загальнодержавного значення "Межигір'я", Тарахкотелик зазначив, що майно колишньої резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича з 2017 року "офіційно зберігає" їхня громадська організація.

"Ми ніяк не можемо донести, що це є грандіозна схема державних органів по тому, щоб "Межигір'я" забрати під приводом цього закону. І потім його більшою мірою закрити для людей, тому що він не розглядається як цілісний майновий комплекс", – сказав комендант "Межигір'я".

За його словами, міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов "давав указівки про те, що потрібно вивести із цілісного майнового комплексу вертолітний майданчик, МНС, кінологію, лабораторію, тобто почати "Межигір'я" дробити, і цьому є документальне підтвердження". 

"Той закон, який вони прийняли і прикриваючись яким вони прийшли управляти, був порушений ще із 2023 року, вони мали в серпні прийти управляти й витрачати кошти, які виділили з бюджету на утримання. А [про] наші борги вони сказали: "Ми не маємо рішення щодо ваших боргів, тобто ваші борги залишаються вашими боргами, а парк – наш", – наголосив Тарахкотелик.

Він повідомив, що сьогодні в "Межигір'я" приблизно 75 млн грн боргу, який "назбирався за п'ять років". Найбільша сума заборгованості – за електрику й оплату праці.

Контекст:

"Межигір'я" – колишня резиденція Януковича в селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області, у якій він жив із 2002-го до 2014 року.

Після втечі Януковича в Росію в червні 2014-го суд повернув земельну ділянку, на якій розташоване "Межигір'я", у держвласність. 2017 року після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

У червні 2022 року Міністерство захисту довкілля України повідомило, що на території "Межигір'я" створять парк-пам'ятку загальнодержавного значення. У липні відповідний законопроєкт ухвалила Верховна Рада, у серпні його підписав президент України Володимир Зеленський.

У грудні в.о. директора парку-пам'ятки призначили колишнього слідчого податкової Сергія Юзвенка. "Слідство.Інфо" писало, що на зустрічі з активістами після призначення Юзвенко повідомив, що у 2024 році з держбюджету на "Межигір'я" планують виділити 69 млн грн, але, як заявили у громадській організації, цих грошей недостатньо для утримання парку. Зокрема, зазначили активісти, чиновники не передбачили грошей для утримання зоопарку.